
Ingredienser
- lättvispad grädde till servering
- Botten:
- 100 g rumstempererat smör
- 1 dl strösocker
- 5 st äggulor
- 4 msk mjölk
- 2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 4 msk kakao
- 0,5 tsk salt
- 5 st äggvitor
- 1,5 dl strösocker
- 150 g mörk choklad av bra kvalitet
- 0,5 krm ättika, 12 procent
- Topping:
- 170 g paranötter och valnötter
- 1 dl strösocker
- 0,5 dl vatten
- Kräm:
- 1,5 dl vispgrädde
- 0,5 dl strösocker
- 6 st äggulor
- 200 g mörk choklad av bra kvalitet, hackad
- 1 tsk flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Till kakan vispar du smör och socker mjukt. Vispa sedan ner en äggula i taget och därefter mjölken. Blanda de torra ingredienserna och vispa ner även dessa. Klä två formar, ca 23 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten. Sprid ut kaksmeten i formarna, så att botten täcks.
Smält chokladen i vattenbad.
Vispa äggvitor och en tredjedel av sockret på låg hastighet med en elvisp. Tillsätt ättikan och därefter resten av sockret, lite i taget. Öka hastigheten på vispen efter hand och vispa tills smeten är blank och relativt fast. Vänd ner den smälta chokladen och fördela marängsmeten över kaksmeten i bottnarna.
Grädda i ugnen 40 minuter. Om du kör båda formarna samtidigt, så varva placeringen av dem.
Kandera nötterna genom att rosta dem lätt i en torr stekpanna och sedan hälla på socker samt vatten. Värm på medelvärme. Rör emellanåt och låt vattnet avdunsta. Nötterna blir först sockriga, men låt dem ligga kvar en stund till så att sockret smälter. Fördela ut de heta nötterna på bakplåtspapper.
Gör chokladkräm genom att värma grädde och socker på svag värme, utan att det kokar. Vispa ner äggulorna och fortsätt vispa. Låt smeten tjockna på svag värme. Den får inte börja puttra. Ta kastrullen från plattan och rör ner hackad choklad. Rör tills chokladen har smält och blanda ner flingsaltet. Låt svalna.
Sätt ihop tårtan genom att breda ut drygt hälften av chokladkrämen på den ena bottnen. Lägg på den andra bottnen. Bred ut resten av krämen ovanpå och dekorera med lite kakao genom en sil. Dekorera även med nötterna.
Servera med lättvispad grädde.
Gott till;