Rostad mandel & ruccola

Vietnamesiska spett med tillbehör

Föregående Nästa
vietnamesiskt spett.jpg
vietnamesiskt1.jpg
Dessa lättlagade vietnamesiska färsspett serveras med råa grönsaker och en god dressing. Servera gärna ris eller nudlar som tillbehör.

Ingredienser

  • 0,5 st röd chilifrukt, finhackad
  • 1 st sommarlök, finhackad
  • 1 st rivet skal från citron
  • 2 msk fisksås
  • 0,5 st pressad vitlöksklyfta
  • 2 tsk risvinäger
  • 1,5 msk brun farin
  • 500 g blandfärs eller fläskfärs
  • Sås:
  • 1 st pressad vitlöksklyfta
  • 0,5 st finhackad röd mild chilifrukt
  • 2 msk fisksås
  • 2 msk brun farin
  • 1 dl uppkokat vatten
  • 1 st saft från citron
  • Tillbehör:
  • 1 st zucchini
  • 1 st hackad sommarlök
  • 1 dl Hackade nötter, exempelvis jordnötter
  • färsk koriander
  • färsk mynta
  • 2 st morot
  • sallad
  • ris eller nudlar

Gör så här:

Blanda färsen med chilin, sommarlöken, citronskalet, fisksåsen, vitlöken, vinägern och farinsockret. Låt dra en kvart. Forma sedan till avlånga biffar som du steker i olja på medelhög värme. Efter att de är stekta, stick in ett träspett i varje biff. Lägg i en panna och sätt ugnen på 150 grader. Värm spetten 5-10 minuter strax före servering.


Blanda vitlök, chili, fisksås och brun farin till såsen i en skål. Koka upp vattnet  och häll det sedan i skålen. Rör och blanda sedan ner citronsaft. Låt dra en halvtimme.


Skär zucchini i små stavar och hacka sommarlök, nötter, koriander samt mynta. Skala morötterna och skär i remsor med hjälp av en potatisskalare. Skölj salladen.


Lägg upp grönsakerna i en skål tillsammans med spetten och häll över några matskedar av såsen. Servera resten vid sidan av. Servera kokt ris eller nudlar som tillbehör.