Ingredienser
- 0,5 st röd chilifrukt, finhackad
- 1 st sommarlök, finhackad
- 1 st rivet skal från citron
- 2 msk fisksås
- 0,5 st pressad vitlöksklyfta
- 2 tsk risvinäger
- 1,5 msk brun farin
- 500 g blandfärs eller fläskfärs
- Sås:
- 1 st pressad vitlöksklyfta
- 0,5 st finhackad röd mild chilifrukt
- 2 msk fisksås
- 2 msk brun farin
- 1 dl uppkokat vatten
- 1 st saft från citron
- Tillbehör:
- 1 st zucchini
- 1 st hackad sommarlök
- 1 dl Hackade nötter, exempelvis jordnötter
- färsk koriander
- färsk mynta
- 2 st morot
- sallad
- ris eller nudlar
Gör så här:
Blanda färsen med chilin, sommarlöken, citronskalet, fisksåsen, vitlöken, vinägern och farinsockret. Låt dra en kvart. Forma sedan till avlånga biffar som du steker i olja på medelhög värme. Efter att de är stekta, stick in ett träspett i varje biff. Lägg i en panna och sätt ugnen på 150 grader. Värm spetten 5-10 minuter strax före servering.
Blanda vitlök, chili, fisksås och brun farin till såsen i en skål. Koka upp vattnet och häll det sedan i skålen. Rör och blanda sedan ner citronsaft. Låt dra en halvtimme.
Skär zucchini i små stavar och hacka sommarlök, nötter, koriander samt mynta. Skala morötterna och skär i remsor med hjälp av en potatisskalare. Skölj salladen.
Lägg upp grönsakerna i en skål tillsammans med spetten och häll över några matskedar av såsen. Servera resten vid sidan av. Servera kokt ris eller nudlar som tillbehör.