Made by Pernilla

Kanelbullar med surdeg

Föregående Nästa
Kanelbullar med surdeg låter väl proffsigare än nån annan kanelbulle! Att baka bullar på surdeg är faktiskt lika enkelt som att baka dem med jäst, bara att det tar längre tid, och då är det jästiden som är betydligt längre. För att göra själva degen och rullandet är detsamma! Men tiden är så värt det! För du kommer få en smakrikare och saftigare bulle. Så vill du ha bullar till eftermiddagskaffet så får du börja tidigt på morgonen eller rent av kvällen innan. Nu börjar vi!

Ingredienser

  • Deg:
  • 125 g Rumsvarmt smör
  • 1,25 dl ekologiskt rörsocker
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl surdegsgrund
  • 3 g färsk jäst
  • 3 msk Nymortlad Kardemumma
  • 0,5 tsk salt
  • 14 dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 dl ekologiskt rörsocker
  • 3 msk malen kanel
  • Topping:
  • 1 st uppvispat ägg
  • 2 msk vatten
  • 0,5 krm salt
  • 1 dl pärlsocker

Gör så här:

Jag brukar göra så här ungefär :)


Vispa samman rumstempererat smör, socker, salt och kardemumma.
Värm mjölken till fingervarmt (35 grader) och häll den över smörblandningen tillsammans med surdegen och den pyttelilla jästen.


Tillsätt mjölet. Arbeta degen i 5-10 minuter i maskin; lägg degen i en oljad plastlåda med lock,och låt den sedan vila ca. 3 timmar, titta till den ett par ggr och ge den lite kärlek genom att vika den i ett tre slag, och vända helt på degen. Du får en spänstigare deg och den blir luftigare för var gång du viker. 3 ggr på tre timmar ca. Men det måste man inte, den kan vila alldeles utmärkt utan vikningar i samma timmar.



Rör samman smör, socker och kanel till fyllningen.


Sen hur du vill baka ut dina bullar är ju en smaksak i utseendet... jag föredrar vanliga snurror, de känns mer mig, mer rustika. Men flätade bullar, knutar eller nystan, vilket som funkar alldeles utmärkt, du bestämmer! 


(Dessa här har jag flätat eller kanske lite åt knuthållet.. jag måste alltid testa lite nytt...så här såg det ut när jag bakade mina.)



Ta fram degen och dela den i två bitar. Kavla ut ena biten till en platt rektangel, ca 30×50 cm. Bred kanelfyllningen över plattan.


Vik degen på mitten från långsidan så man nu får en dubbel deg ca 15×50 cm.
Skär degen i ca 2 cm breda längder. Skär ett snitt i längderna så man får bitar som ser ut som byxor. Tvinna längderna runt varandra och knyt den, eller rulla ihop till en knut. Gör samma procedur med den andra deghalvan.


Nu kommer jäsning nummer två... Den beror precis på hur varmt du har i rummet.


Jag brukar ha mina gamla fina linnekökshanddukar över mina plåtar med bullar, så kan jag lyfta och titta till dom, ibland sprayar jag dom lite så de inte torkar på ytan.


 


Jag brukar ha väldigt dåligt med plats i mitt kyl, så jag jäser bullarna i köket, och i mitt kök brukar det vara varmt.


Då brukar det räcka med 4- 5 timmar jäsning, man får liksom känna sig fram och se hur de känns och ser ut!


De ska blivit större såklart, och vara väldigt mjuka om du försiktigt petar på dem.


Vill man och de blir ännu godare, så jäser man de över natt i en kyl eller på ett kallt ställe i 12, 15 timmar!


 


Gräddning:


Sätt igång ugnen på 225 grader, varmluft eller vanlig i god tid, så blir det en jämnare värme i ugnen och bullarna bil lika bakta. (väggarna blir varma inte bara luften)


Pensla bullarna med ett uppvispat ägg som du har ett par matskedar vatten i och en nypa salt. Det blir en lättare "eggwash" och bullarna blir glansigare.


Pärlsockra och baka av i ugnen i ca 10-12 minuter, Beroende på storlek och ugn.



 


Lycka till och hoppas mina recept är okej, så ni förstår vad jag menar :) om inte, tveka ej, fråga på!


 


Kram och Toudelou Pernilla