
Ingredienser
- 3 dl Petit pois, frysta (eller vanliga gröna ärtor)
- 2 msk Smör
- 1 msk Vetemjöl
- 1 st Gullök
- 0,5 l Hönsbuljong, gärna egenkokad
- 3 dl Grädde
- 1 msk Citronsaft
- Salt
- Peppar
- 4 msk Smetana
- Gräslök, till garnering
- 8 msk Champagne, eller annat bubbel
Gör så här:
En enkel klassiker som dessutom är billig! Beroende på vilken Champagne eller bubbel du väljer. Visst det ska vara Champagne, men hey - det funkar med billigare bubbel med!
Börja med att finhacka och fräsa löken i smör, bara så den svettas utan att få färg.
Dela selleri i små bitar.
Rör ner mjölet i lökblandningen och rör så lök och mjölet blandas ordentligt.
Lägg i selleri, häll i buljong, grädde och citronsaft.
Sjud i ca 10 min
Smaka av och rör ner frysta ärtor, men låt dem bara bli varma. Kör du för länge försvinner färgen.
Mixa soppan slät och sila av den.
Skopa upp soppan i tallrikar, klicka i ca 1 msk Smetana och häll försiktigt lite Champagne i en cirkel runt klicken Smetana.
Garnera med några strån gräslök.
Servera med ett gott glas bubbel.