
Ingredienser
- 600 g Torskrygg
- 2 st Purjolök
- 1 paket Bacon
- 8 st Babymorötter
- 3 st Schalottenlök
- 5 msk Smör
- 3 dl Fiskbuljong, gärna egenkokad
- 2 dl Vitt vin
- 3 dl Grädde
- 0,5 st Citronsaft
- Salt
Gör så här:
Jag serverade denna med en ärtpuré med mynta i, men den tar lite ut såsen. Så mitt förslag är att helt enkelt köra den med pressad potatis eller varför inte bara kokt potatis?!
1) Börja med att rimma fisken. Salta den ordentligt och lägg in i kylen i 1h
2) Skala och finhacka löken, fräs på låg värme i ca 1 msk smör utan att den tar färg. Men så att syran försvinner. Häll i vin, buljong och grädde. Koka ihop på tills ca 5 dl återstår, typ hälften. Det tar upp mot en timme.
3) Sila av såsen och häll tillbaka i kastrullen. Smaka av med salt och citronsaft. Ha inte i all citronsaft utan smaka av så den inte blir för sur. Montera såsen precis innan servering genom att vispa i 1 msk smör.
4) Medan såsen puttrar, sätt på en kastrull med vatten och salta lite lätt. Släng i morrötterna i ca 5 min, men ha koll på dem. De ska inte bli för mjuka, utan precis börja mjukna. Annars blir de bara soggiga. Lägg upp dem på en bit hushållspapper och låt dem ånga av.
5) Skär purjolöken i centimetertjock slantar på snedden och lägg dem på ett fat
6) Dela baconskidorna på mitten och lägg upp bacon på en plåt med smörpapper, lägg ett smörpapper ovanpå och något som pressar dem. In i ugnen på 250 grader i ca 10-15 min. Håll lite koll på dem så de inte blir brända. Ta ut dem när de är krispiga och på gränsen till brända, låt dem rinna av lite på en bit hushållspapper.
7) Lägg i en klick smör i en panna och fräs på morrötterna så de får lite stekyta, salta med flingsalt.
8) Ta en kastrull eller en djupare såspanna, lägg i 1 msk smör och en skvätt vatten, verkligen en skvätt. Det ska bara vara ett tunt lager på botten. Värm upp och släng i purjolöken. Den ska inte få färg utan värmas upp och bara blandas i smöremulsionen. Det tar ca 1-2 minuter.
9) Ta ut fisken och dela den i portionsbitar. Häll i vatten i en djup panna, så det blir några millimeter vatten på botten. I med smör och på med ett lock. Sätt på värmen så det ångar upp, sänk värmen till medelvärme och lägg i fisken. Enklast är med ett glaslock, då ser du när fisken är klar. Det tar ca 4-5 min och fisken ska vara vit och se fast ut i köttet. Kör inte för länge, ser den klar ut är den klar. Tänk på att den stiger något i grader efter pannan med.
10) Hacka bacon, men spar ett bacon chips till respektive portion för garnering och mumsighet. Lägg upp allt med fisken i fokus och drapera den med den sinnessjukt goda såsen. Avsluta med att strö baconcrisp över.
Et Voilá!
Testa till;