
Ingredienser
- 2,5 dl vetemjöl
- 2,5 dl strösocker
- 1,5 dl kakao
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 tsk salt
- 1,5 dl kefir alt filmjölk
- 0,5 dl rapsolja
- 2 st röbetor (små)
- 1 st ägg
- 1 dl kokande vatten
- Frosting:
- 150 g smör
- 3 dl florsocker
- 2 msk kokhett vatten
- 1 msk vaniljpulver
Gör så här:
Tårtbotten
Blanda mjöl, socker, kakao, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljpulver.
Tillsätt mjölk, olja, finrivna rödbetor och ägg. Vispa på hårt och snabbt tills allt gått ihop till en fin smet.
Koka upp vattnet och tillsätt långsamt under lugn vispning. Öka successivt farten så det kommer in luft i smeten.
Fyll smorda formar med löstagbar kant, ca 22 cm diameter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på formarna.
Grädda mitt i ugnen ca 25-35 min i 180 grader. För att se om bottnarna är klara så stick ner en tandpetare och känn att den inte är kladdig i mitten, då återstår lite mer gräddning. Låt dom svalna något i formarna innan du tar ut dom för att svalna helt under handdukar.
Smörkräm
Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa.
Koka upp vatten, häll droppvis i lite kokande vatten under konstant vispning tills du får en mjuk och följsam konsistens. Den får inte vara för kletig, då fastnar den bara i kakan och drar med sig bitar av tårtan. Vispas i ca 10 minuter.
Tårtan
När smörkrämen är färdig ta fram de kalla fyllda tårtbottnarna. Dela varje botten i 2 lager. Bred på fyllning på varje botten och lägg dom på varandra.
Använd en spackel el slickepott och en stekspade när du spacklar tårtan.
Ta en klick smörkräm på baksidan av stekspaden och dra den nerifrån kanten och uppåt och hjälp till med spackelspaden/slickepotten på slutet.
Gör även en;
%MCEPASTEBIN%
Tips
OBS! Gör bottnarna i god tid innan så de svalnat tills "spacklingen"/garnering.