Ingredienser
- Botten:
- 200 g kavring
- 100 g smör
- Fyllning:
- 2 dl creme fraiche
- 2 dl turkisk yoghurt
- 3 dl gräddfil
- 0,5 st skal från citron
- 5 st gelatinblad
- 200 g kallrökt lax
- 0,5 tsk salt
- svartpeppar
- Topping 1:
- 100 g kallrökt lax
- 8 st rädisor
- dill
- gräslök
- 0,5 st citron
Gör så här:
Mixa kavringen, så att den blir smul. Smält smöret och blanda det med brödsmulorna.
Klipp ut smörpapper så att det passar bottnen i springformen. Täck kanterna runt om med plastfolie.
Tryck ut brödröran i botten av formen. Sätt in i kylen medan du gör fyllningen.
Blanda creme fraiche, turkisk yoghurt och gräddfil i en stor bunke. Riv citronskalet och blanda ner. Salta och dra några drag med svartpepparkaret.
Lägg gelatinbladen i vatten i en skål. Låt stå 5 minuter.
Skär två tredjedelar av laxen i bitar.
Värm 1 dl av yoghurtröran i en kastrull. Ta upp bladen och tryck bort överflödigt vatten med handen. Låt smälta i den varma yoghurtröran. Ta genast bort den från plattan och blanda med övrig yoghurtröra. Blanda ner laxen.
Häll blandningen i formen över brödbottnen. Låt stå i kylen minst 6 timmar.
Gör små laxrosor av resterande lax genom att skära den i 2 cm breda remsor som du sedan rullar ihop. Dekorera med laxrosorna, citronklyftor, klyftor av rädisor, dill och klippt gräslök.
Läs även;