Rostad mandel & ruccola

Laxtårta

Föregående Nästa
laxtårta1.jpg
laxtårta3.jpg
Den här laxtårtan passar lika bra till alla högtider. Eller när som helst när man är sugen på laxtårta. Jag har valt en liten springform, 15 cm i diameter för att få en hög tårta. Det tycker jag blir extra festligt.

Ingredienser

  • Botten:
  • 200 g kavring
  • 100 g smör
  • Fyllning:
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 3 dl gräddfil
  • 0,5 st skal från citron
  • 5 st gelatinblad
  • 200 g kallrökt lax
  • 0,5 tsk salt
  • svartpeppar
  • Topping 1:
  • 100 g kallrökt lax
  • 8 st rädisor
  • dill
  • gräslök
  • 0,5 st citron

Gör så här:

Mixa kavringen, så att den blir smul. Smält smöret och blanda det med brödsmulorna.


Klipp ut smörpapper så att det passar bottnen i springformen. Täck kanterna runt om med plastfolie.


Tryck ut brödröran i botten av formen. Sätt in i kylen medan du gör fyllningen.


Blanda creme fraiche, turkisk yoghurt och gräddfil i en stor bunke. Riv citronskalet och blanda ner. Salta och dra några drag med svartpepparkaret.


Lägg gelatinbladen i vatten i en skål. Låt stå 5 minuter.


Skär två tredjedelar av laxen i bitar.


Värm 1 dl av yoghurtröran i en kastrull. Ta upp bladen och tryck bort överflödigt vatten med handen. Låt smälta i den varma yoghurtröran. Ta genast bort den från plattan och blanda med övrig yoghurtröra. Blanda ner laxen.


Häll blandningen i formen över brödbottnen. Låt stå i kylen minst 6 timmar.


Gör små laxrosor av resterande lax genom att skära den i 2 cm breda remsor som du sedan rullar ihop. Dekorera med laxrosorna, citronklyftor, klyftor av rädisor, dill och klippt gräslök.




 


Läs även;