
Just nu är det många diskussioner om Sveriges mest älskade bröd - Lingongrova. Vad den innehåller den egentligen? Ta saken i egna händer och baka en själv så vet du. Detta recept är ett nyttigare alternativ med chiamjöl och dessutom enkelt då det är med bakpulver och filmjölk.
Ingredienser
- 2 dl rågkross
- 2 dl chiamjöl
- 2 dl havregryn
- 5 dl grovt rågmjöl
- 1 dl pumpafrön
- 2 tsk salt
- 1,5 tsk bakpulver
- 1,5 tsk bikarbonat
- 1,5 dl mörk sirap
- 2 dl lingon
- 4 dl filmjölk alt. kvarg
- 1 msk rapsolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform.
Rör ihop de torra ingredienser i en skål.
Vispa ihop sirap, filmjölk, rapsolja och lingon i en separat skål.
Blanda sedan alla ingredienser och häll över degen till brödformen.
Jämna till ytan och grädda mitt i ugnen i cirka 35-45 minuter. Innertemperaturen på ett färdigt bröd ska vara 98 grader.
Ta ut lingongrovan och låt den vila i formen ett par minuter.
Låt svalna på galler.
Servera och njut :)
Frukosttips -> Lingongrova med banan, rostad vitchoklad, sesamfrön, lavendel och hallon.
Prova även att baka orginalreceptet på lingongrova