Foodfolder

Tempura

Föregående Nästa
IMG_0602.JPG
Hur gott är det inte med tempura? Det är dessutom inte så svårt att göra. Tempura fritera grönsaker, sötpotatis, bönor, tofu, kött, svamp, fisk, räkor eller varför inte Orio cookies som du sedan serverar med vaniljlass och chokladsås!

Ingredienser

  • 1 dl maizena
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 st ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,75 dl kall öl alt. kolsyrat vatten
  • Tillbehör:
  • 1 l solros alt. rapsolja till fritering
  • chilimajonäs att dippa i
  • ponzusås att dippa i

Gör så här:

Skär de grönsaker du tänkt fritera i grova bitar.


Tempurasmet


Blanda ägg, majsmjöl, vetemjöl och bakpulver i en stor bunke.


Blanda ned hälften av ölen och rör hastigt ihop till en klumpig smet. Tillsätt mer iskall öl alt. kolsyrat vatten under omrörning tills smeten är lös.


Tempura Fritera Steg 1


Värm olja i en stor kastrull eller i en fritös till 180-190 grader. Använd gärna en digital stektermometer i oljan om du friterar i en kastrull.


Ha en hålslev, slev eller stekpincett redo att ta upp det du friterar med. Förbered också ett fat med lite hushållspapper under att lägga upp det du friterat.


Tempura Fritera Steg 2


Vänd runt det du ska fritera i frityrsmeten. 


Lägg några bitar i taget i den varma oljan (Om det blir för många så svalnar oljan snabbt). 


Fritera 2-4 minuter tills det du friterar har en ljus och krispig yta. Vänd runt efter halva tiden så de får kulör på båda sidorna samt ta dela bitar som fastnat i varandra. 


Ta upp de du har friterat och lägg direkt på hushållspapper och servera sedan.