Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Lingongrova

Föregående Nästa
lingongrova_foodfolder.JPEG
Hembakat är godast och nyttigast. Inga tillsatser, inga konstigheter. Hembakad lingongrova innehåller bara äkta vara: mjöl, vatten, salt, jäst, sirap och lingon. Gör degen på kvällen, låt brödet jäsa i kylen över natten och baka av brödet på morgonen. Så enkelt!

Ingredienser

 • Deg:
 • 350 g vatten
 • 420 g vetemjöl
 • 260 g finmalet rågmjöl
 • 90 g ljus sirap
 • 35 g smör
 • 15 g salt
 • 20 g jäst
 • 100 g lingon (frysta eller färska)

Gör så här:

Receptet med 350g vatten ger 2 st limpor.


Degen



 1. Väg upp vetemjöl, rågmjöl, sirap, smör, jäst och vatten i en bunke. 

 2. Väg upp salt och lingon i två separata skålar. 

 3. Blanda vetemjöl, rågmjöl, sirap, smör, jäst och vatten i en degblandare, först på låg hastighet så att degen går ihop (ca. 1-2 min). Öka sedan hastigheten till mellan hastighet och kör degen i 10 minuter.

 4. Tillsätt saltet och kör degen i ytterligare 3.

 5. Tillsätt lingonen och kör degen i 2 minuter till så att lingonen går in i degen. Om lingonen inte går in i degen så fortsätt inte att köra degen i degblandaren efter utgången tid (du kommer att förstöra glutennätet som har bildats i degen om du kör degen för länge efter att ha haft i saltet) utan häll ut degen och arbeta degen försiktigt med händerna för att få in lingonen i degen.


Rundriva, slå upp brödet och jäsning



 1. Dela degen i lika stora bitar och rundriv (forma bröden till runda bollar så att ytspänning bildas i degbitarna) och låt degbitarna vila i 10 minuter i rumstemperatur.

 2. Slå upp bröden: lägg degen med skarven, dvs den "fula" sidan uppåt, tryck försiktigt horisontellt i mitten (nedan kallar jag det för "mittlinjen") av brödet med handloven, vik den övre delen av degen mot mitten och tryck försiktigt med handloven på "mittlinjen". Vik sedan nedre delen mot mitten och tryck till försiktigt med handloven på "mittlinjen" igen. Vik sedan brödet ihop och tryck till med handloven för att "försluta" brödet. 

 3. Lägg bröden med skarven neråt på en plåt med bakplåtspapper, strö lite mjöl på, lägg en hushållshandduk över brödet och låt jäsa i kylskåpet över natten.


Baka av



 1. Sätt en tom plåt på nedersta falsen.

 2. Sätt ugnen på 240 grader.

 3. Sätt in bröden i ugnen och samtidigt häll en kopp iskallt vatten/eller lägg 2 st isbitar på den tomma plåten. Var snabb med att stänga luckan så fort du har hällt i vatten/lagt isbitarna på den tomma plåten.

 4. Sänk temperaturen till 190 grader.

 5. Baka av brödet 30 minuter och släpp ut ångan.

 6. Baka av ytterligare 5-10 minuter tills brödet är färdigt. Brödet är färdigt när den har uppnått en innetemperatur på 98 grader. Du kan också knacka på undersidan av brödet och om det låter ihåligt så är brödet klart!

 7. Låt svalna på galler. 


Testa även 

Tips

Om du vill baka av brödet samma dag så öka jästmängden till totalt 50g och låt brödet jäsa i en avstängd ugn med bara lampan på i 60-90 minuter.