Bake my breath away - Elina Kantelinen Brandt

Juliga kolatarteletter med en twist

Föregående Nästa
kolatartelette_foodfolder.jpg
I torsdags var jag bjuden på en fantastisk cookalong med Ta fram det bästa och bl.a. Kikkoman, Coleman's, Poupon och Tabasco där Mästerkocken 2013 Jennie Walldén och Årets Konditor 2014 Sara Aasum Hultberg lärde oss laga magiskt god mat och fantastiska desserter till ett modernt julbord. Dessa underbart goda tarteletter med kola, Kikkoman-soja och citrongräs är definitivt något jag kommer att baka flera gånger!

Ingredienser

  • Botten:
  • 120 g vetemjöl
  • 90 g smör, rumstempererat
  • 60 g florsocker
  • 30 g mandelmjöl
  • 1 nypa(or) salt
  • 20 g äggula
  • Fyllning:
  • 270 g vispgrädde 40% fett
  • 2 st stjälkar citrongräs
  • 160 g strösocker
  • 180 g glukos
  • 180 g smör
  • 20 g Kilkoman-soja
  • Garnityr:
  • 25 g rostade sesamfrön (svarta och vita)
  • 1 knippe röd oxanis (harsyra) eller någon ört

Gör så här:

Recept av Sara Aasum Hultberg


 


Tarteletteskal


 



  1. Vänd ihop vetemjöl, smör, socker, mandelmjöl och salt i en bunke med händerna till en sandig konsistens.

  2. Tillsätt äggulan och låt den gå ihop till en deg men överarbeta inte.

  3. Tryck ut till en platt deg och plasta in. Låt vila i kylen i ca. 30 minuter (alternativt ca 10 minuter i frysen).

  4. Sätt ugnen på 190 grader.

  5. Kavla sedan ut degen tunt och stansa ut runda bitar som passar med tartelettskalen, alternativt tryck degen tunt i formarna med händerna. Skär av överbliven deg.

  6. Frys formarna i ca. 15 minuter och baka av sedan på 190 grader i ca. 8-10 minuter eller tills de är gyllenbruna.

  7. Låt svalna.


 


Rosta sesamfröna i 90 grader i ca. 10-15 minuter alternativt på en stekpanna utan något stekfett.


 


Kolasås


 



  1. Banka citrongräset så att du får ut smakerna ordentligt, dela i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med grädden.

  2. Koka upp med grädde, plasta in och ställ åt sistan i 10 minuter.

  3. Smaka så att du känner citrongräset och sila bort det.

  4. Tillsätt socker och glukos i grädden och koka till 122 grader, använd en termometer. Ta bort kastrullen från plattan när kolan håller 122 grader.

  5. Tillsätt sedan smöret i mindre bitar samt Kikkoman-soja och smaka av.

  6. Tillsätt kolan i tartelettskalen och strö på lite rostade sesamfrön. Låt stelna i kylen.

  7. Dekorera eventuellt med röd oxalis eller någon ört.


 



 


Här ser ni mig och fina Terese Cedergren som är grundaren av Foodfolder.

Tips

  1. Förvara alltid mandelmjöl (och alla nötter och mandlar i kylen). Mandlar och nötter innehåller mycket fett och vid förvaring i rumstemperatur härsknar de.
  2. Om du inte har tartelettformar (eller mazarinformar) tryck ut/kavla degen i en pajform istället. gärna en med löstagbar botten.