Svenska Kocklandslaget

Stekt ankbröst med champinjon fylld med anklår. Serveras med kålpudding, kålrotspuré, svartvinbärskräm samt anksky

Föregående Nästa
svenska-kocklandslaget-varmrätt.jpg
I november tävlar Svenska Kocklandslaget i de kulinariska Världsmästerskapen som går av stapeln i Luxemburg. De har valt att tävla med anka som huvudråvara i huvudrätten i varmköksupplagningen. Här är "hemmakock" receptet på huvudrätten.

Ingredienser

  • 1 st hel anka
  • 0,5 dl lönnsirap
  • salt
  • 20 g smör
  • 1 klyfta(or) vitlök
  • 1 tsk färsk timjan
  • 1 st lagerblad
  • 4 st skogschampinjoner
  • 100 g smör
  • 2 st anklår från styckningen
  • 100 g gräslök
  • salt
  • 0,5 st kålrot
  • 0,5 dl grädde
  • 50 g smör
  • 1 tsk salt
  • Kräm:
  • 1 st morot
  • 0,5 st kålrot
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 50 g smör
  • vitvinsvinäger
  • salt
  • Garnityr:
  • 0,5 st kålrot
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1,5 l vatten
  • 0,5 dl citron juice
  • 50 g svartvinbärspuré (hittar du inte går det bra med svartvinbärsgelé)
  • Sås:
  • Skrovet, vingarna och benen från ankan
  • 1 st gul lök
  • 1 klyfta(or) vitlök
  • 1 kruka(or) timjan
  • salt
  • 2 st lagerblad
  • 5 st vitpepparkorn

Gör så här:

Stekt anka från Munka-Ljungby


Hela anka (Svensk anka finns i välsorterade butiker), lönnsirap, salt, smör, vitlöksklyfta, timjan,lagerblad



  1. Stycka ur ankan och putsa till brösten, spara lår och puts till senare

  2. Salta och stek i panna tills bra färg, avsluta med smör, vitlök, timjan och lagerblad. Ös ankan

  3. Baka bröstet klart i ugnen på 90 grader till 52 grader i innertemperatur.

  4. Skär varje bröst i fyra bitar och toppa med salt. Pensla sedan med lönnsirap 


Champinjon fylld med rostat anklår


Skogschampinjon, smör, anklår från styckning, gräslök & salt



  1. Gröp ur skogchampinjonen och lägg i en ugnsfast form, bryn smöret och häll lite smör i varje champinjon. Baka i ugn på 100 grader ca 10 minuter

  2. Rosta anklåren i ugn på 180°c i 1h, plocka sedan ner lårköttet

  3. Blanda sedan lårköttet och skivad gräslök, smaka av med salt

  4. Fyll champinjornerna med fyllningen, värm sedan i ugn på 90 grader innan servering


Kålrotskräm


Morot, tärnad kålrot, mjölk, grädde, smör, vitvinsvinäger & salt



  1. Koka morot och kålrot i mjölk och grädde tills mjuk

  2. Sila och mixa slät tillsammans med smör

  3. Smaka av med vinäger och salt


Bakad kålrot


Kålrot, grädde, smör & salt



  1. Skär kålrotspuckar ca 4,5 cm på bredden och 1,5 cm på höjden.

  2. Klä kålrotspuckarna i smör och salt, rosta sedan dem i ugnen, 180°C i 30 min. Efter 30 min tillsätt grädde och rosta ytterligare 45 min på 180°C.

  3. Placera sedan puckarna på en ny ren plåt, salta före uppvärmning och servering. Värm på 90 grader ca 15 minuter innan servering


Citronsyltad kålrot


Ättika, socker, vatten, kålrot, citronjuice, svartvinbärspuré (hittar du inte går det bra med svartvinbärsgelé)



  1. Skiva kålroten tunt och skär ut ringar som är 6 cm i diameter. Sjud tillsammans med ättika, socker och vatten i 3 min

  2. Häll på citronjuice och låt svalna i 1h.

  3. Sila av kålroten och fyll varje skiva med svartvinbärspuré / gele och vik ihop


Ankfond till sås


Skrovet, vingarna och benen från ankan, gul lök, vitlöksklyfta, timjan, salt, lagerblad & vitpepparkorn



  1.  Dela ned ankskrovet och rosta ankskrovet I ugn på 200 grader ca 20 minuter

  2. Tärna ned löken och lägg i en kastrull. Lägg i övriga ingredienser. Slå på vatten så att det täcker i en kastrull. Koka upp och skumma. Låt sedan sedan sjuda i 4 timmar. Sila genom finmaskig trådsil och låt rinna av ordentligt. Reducera sedan till hälften i en kastrull


Kryddig anksky


Ankfond, (går att byta ut mot kycklingfond), rödvinsvinäger, schaletten lök, vitlöksklyfta, kvistar timjan, lagerblad, stjärnanis, salladslök, plommontomat, grönpepparkorn, svartpepparkorn, olja, salt, sherryvinäger



  1. Bryn lök och schallotten lök, tillsätt timjan och häll på rödvinsvinäger och låt reducera

  2. Tillsätt fond och låt reducera tills bra konsistens och smak

  3. Tillsätt lagerblad, stjärnanis, skivad tomat, salladslök, svart & grönpeppar och låt dra i såsen

  4. Sila och smaka av med salt och sherryvinäger