Svenska Kocklandslaget

Kocklandslagets energibollar

Föregående Nästa
energibollarfridas_foodfolder.JPG
Kocklandslagets konditor Frida Bäcke bjuder på sitt bästa recept på goda och nyttiga energibollar.

Ingredienser

  • Smet:
  • 10 st färska dadlar
  • 4 st torkade fikon/aprikoser/plommon
  • 150 g blandade nötter och fröer (tex. cashewnötter, solrosfrön, pumpakärnor, kokosflingor, chiafrön)
  • 10 g kokosolja
  • 3 g valfri krydda, tex. kanel/vanilj/kardemumma/citron
  • Topping 1:
  • 50 g rostad kokos
  • 50 g rostad, hackad pumpa
  • Topping 2:
  • 50 g rostad mandelmjöl
  • 5 g kakao

Gör så här:




Dessa energi bollar är perfekta som en energikick och går att variera i mängder. Med olika torkade frukter, nötter, fröer och kryddningar. Jag väljer att rosta alla de nötter och fröer som jag använder för att få fram den smak som jag själv uppskattar, berättar Frida.



  1. Kärna ur dadlarna och lägg dem i en matberedare eller mixerbunke och tillsätt torkad frukt, kanel och kokosolja.Mixa till en jämn smet.

  2. Hacka rostade nötter och fröer i mindre bitar och rör ned för hand i dadelmixen.

  3. Rulla energi bollarna i önskad storlek och rulla dem sedan i din valda topping (det finns två alternativ: topping 1 och topping 2, välj den som du föredrar)