Ingredienser
- 4 st kycklingfiléer, färska
- 2 st limefrukter
- 3 st vitlöksklyftor, pressade
- 3 msk honung
- 3 msk olivolja
- 0,5 st chilifrukt, finhackad
- 1 st kvist av färsk rosmarin, bladen hackade
- 1 tsk salt
- 1 tsk balsamvinäger
- rapsolja till stekning
- salt och peppar
- Sås:
- 1,5 dl turkisk yoghurt, 10%
- 1,5 dl Crème fraiche
- 0,5 st Saft från limefrukt
- 0,5 tsk Honung
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk torkad oregano
- smoked tabasco, chipotle
- 1 msk färsk basilika, hackad
- 1 tsk balsamvinäger
- Tillbehör:
- 12 st Tvättade oskalade små potatisar
- rapsolja
- flingsalt
- Topping 1:
- 8 st Morötter, gärna i olika färger
- 2 msk Rapsolja
- 1 st Limefrukt, saften
- 2 msk Bladpersilja, hackad
- 1 tsk Honung
- Salt och peppar
Gör så här:
Marinera kycklingen i förväg så att den gärna hinner dra in alla smaker några timmar. Blanda limesaft, vitlök, honung, olivolja, chilifrukt, rosmarin, salt och balsamvinäger. Lägg kycklingfiléerna i dubbla plastpåsar och häll ner marinaden. Låt stå i kylen, helst två timmar.
Sätt ugnen på 150 grader.
Lägg potatisarna på en bakplåtsklädd plåt. Häll över olja och strö över salt. Sätt in potatisen i ugnen och låt dem stå där en timmer. Rör runt bland dem någon gång under tiden, så att oljan och saltet fördelar sig. Efter en timme tar du ut plåten och trycker till potatisarna lite lätt med en gaffel. Häll på ytterligare lite olja och salta. Vänta med att sätta in dem igen i ugnen.
Skala morötterna. Halvera dem och lägg även dem på en plåt. Häll över lite olja och salta. Låt dem stå i samma ugn, tills de är lagom mjuka (ca 20-30 minuter). Blanda ingredienserna till limedressingen och häll den över morötterna på slutet.
Blanda ingredienserna till såsen. Smaka av med salt, peppar och tabasco. Låt stå en stund.
Stek kycklingfiléerna i olja i en het grillpanna (eller grilla på en grill). Lägg dem på en ugnsform med galler. Salta och peppra. Sätt in termometern och sätt sedan in formen i den 150-gradiga ugnen. Ugnsbaka till kycklingen når en innertemperatur på 70 grader.
Ta ut kycklingen och morötterna. Höj ugnsvärmen till max och sätt den på grillvärme. Sätt in de mosade potatisarna så att de blir krispiga och får fin färg. Värm ev kycklingen och morötterna igen före servering, men glöm då inte att ta bort grillinställningen.
Gott till;