
Detta är en mustig och matig fisksoppa med smak av saffran, paprika och apelsin. Belugalinser bidrar till fyllighet. Vi använde egen fond gjord på räk- och krabbskal, som fått reducera ner kraftigt tillsammans med vatten, men man kan ju använda köpt fond också.
Ingredienser
- 1 st gul lök
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 msk rapsolja
- 3 dl vitt vin
- 8 dl vatten
- 800 g krossade tomater
- 1 msk paprikapulver
- 0,5 msk gurkmeja
- 0,5 g saffran
- 2 krm cayennepeppar
- 1,5 tsk salt
- 1 dl koncentrerad hemkokad skaldjursfond eller hälften så mycket köpt fond
- 700 g torsk
- 2 st röd paprika
- 2 dl vispgrädde
- 1,5 st saft från apelsin
- 2 dl belugalinser
- 2 msk bladpersilja
Gör så här:
Hacka den gula löken och vitlöken. Fräs på medelvärme i olja några minuter. Fyll på med vin, vatten, krossade tomater, paprika, gurkmeja, saffran, cayennepeppar, salt och fond. Låt puttra i minst 20 minuter, men gärna en halvtimme.
Tina fisken om den är fryst. Skär i ca 2 gånger 2 cm bitar. Salta lätt.
Skär paprikan i bitar.
Häll i grädde och apelsinsaft. Lägg i belugalinserna och paprikan. Koka upp och sänk sedan värmen något. Låt koka i en kvart.
Höj värmen på plattan. Lägg i fisken och låt soppan koka upp. Koka en minut och ta sedan av grytan från plattan. Låt stå några minuter före servering.
Strö över lite bladpersilja som dekoration.