Rostad mandel & ruccola

Fisksoppa med saffran och apelsin

Föregående Nästa
fiskgryta.jpg
Detta är en mustig och matig fisksoppa med smak av saffran, paprika och apelsin. Belugalinser bidrar till fyllighet. Vi använde egen fond gjord på räk- och krabbskal, som fått reducera ner kraftigt tillsammans med vatten, men man kan ju använda köpt fond också.

Ingredienser

  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk rapsolja
  • 3 dl vitt vin
  • 8 dl vatten
  • 800 g krossade tomater
  • 1 msk paprikapulver
  • 0,5 msk gurkmeja
  • 0,5 g saffran
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1,5 tsk salt
  • 1 dl koncentrerad hemkokad skaldjursfond eller hälften så mycket köpt fond
  • 700 g torsk
  • 2 st röd paprika
  • 2 dl vispgrädde
  • 1,5 st saft från apelsin
  • 2 dl belugalinser
  • 2 msk bladpersilja

Gör så här:

Hacka den gula löken och vitlöken. Fräs på medelvärme i olja några minuter. Fyll på med vin, vatten, krossade tomater, paprika, gurkmeja, saffran, cayennepeppar, salt och fond. Låt puttra i minst 20 minuter, men gärna en halvtimme.


Tina fisken om den är fryst. Skär i ca 2 gånger 2 cm bitar. Salta lätt.


Skär paprikan i bitar.


Häll i grädde och apelsinsaft. Lägg i belugalinserna och paprikan. Koka upp och sänk sedan värmen något. Låt koka i en kvart.


Höj värmen på plattan. Lägg i fisken och låt soppan koka upp. Koka en minut och ta sedan av grytan från plattan. Låt stå några minuter före servering.


Strö över lite bladpersilja som dekoration.