Ingredienser
- 1,5 kg laxsida
- salt
- vatten
- rapsolja
- svartpeppar
Gör så här:
Börja med att hälla upp vatten i en skål så stor att din lax kommer få plats däri.
Fyll sedan på med salt tills du kommer upp till ca 10% i salthalt. (kontrollera med saltmätare)
Om du använder grovsalt, rör tills saltet smält.
Skölj laxen under kallt vatten, skär den i ett par bitar om du inte vill röka den hel.
Placera laxen i din skål, lägg på något tungt som ex ett par stenar, ett fat el dyl. så att laxen är täckt.
Låt stå svalt i minst 12 timmar, men gärna längre.
Ta upp laxen ur saltbadet och skölj av den under kallt rinnande vatten. Torka bitarna torra med hushållspapper.
Olja in dem med ett tunt lager rapsolja. (för att inte skinnet ska fastna på gallret samt att kryddorna ska fästa)
Krydda med svartpeppar för pepparlax, eller den kryddan du tycker om.
Placera laxen på gallret och rök laxen tills den har en innertemperatur på ca 55 grader, tiden varierar beroende på just din rök/grill etc.
Hos oss tar detta ca 5 timmar och då har vi våran rök på ca 70 grader. Vi gillar ordentlig röksmak, men här får man testa sig fram.
Nyrökt lax, naturell och pepparlax.
Tips
Om du inte har någon saltmätare, kan du använda dig av en potatis. Den flyter upp till ytan när rätt salthalt är uppnådd.