Ingredienser
- smör
- 1 påse(ar) ärsk babyspenat eller grönkål
- 0,5 dl hasselnötter
- Kantareller eller annan svamp i säsong
- salt
- svartpeppar
- Deg:
- 1 kg potatis
- 3,5 dl vetemjöl
- 2 st ägg
- 1 tsk salt
Gör så här:
Grundrecept Gnocchi
Potatis, vetemjöl, ägg, salt (receptet fungerar även med sötpotatis)
Skala och koka potatisen. Häll av och låt svalna. Pressa genom potatispress ned i en bunke. Blanda med ägg och salt till ett mos.
Arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig deg. Degen ska vara formbar men inte för hård.
Rulla degen till ca 2-3 cm tjocka rullar på mjölat underlag. Skär i ca 2-3 cm stora bitar.
Koka upp rikligt med saltat vatten i en kastrull. Koka gnocchin i omgångar ca 5 minuter, de är klara när de flyter upp till ytan. Ta upp med hålslev och låt rinna av.
Smörstekt Gnocchi med spenat, kantareller och brynt smör
1 sats gnocchi
Smör, färsk babyspenat, hasselnötter, kantareller eller annan svamp i säsong, salt och Svartpeppar.
Torrosta hasselnötterna i en stekpanna. (inget fett) och rör ofta så de ej bränner. Lägg åt sidan.
Smält smör i en stor stekpanna, vänd ned dina gnocchi, och stek dem så de får en gyllene yta. Vänd ned bladspenaten på slutet.
Smörstek svampen och bryn lite smör att ringla över.
Vin till svamp