Winefluencer

Perelada – inte bara vin

Föregående Nästa
9CCE375C-4946-4514-9B1C-95A50FD53B86.jpeg

Det är lätt att drömma sig tillbaka till någonting då man kommit hem. Som denna fantastiska vinresa till Spanien och ett av Spaniens äldsta vinområden, Perelada.

Hotel Perelada Wine Spa & Golf


Vi landar i ett ljummet Barcelona och fortsätter norrut i drygt en timme. Nordöstra Spanien, nästan vid franska gränsen, här ligger Perelada. Ett område som har producerat vin i århundraden, både stilla och mousserande viner av högsta kvalitet. Landskapet är grönt och frodigt när vi susar norrut på vägen. Vårt mål är Hotel Perelada Wine Spa & Golf, ett femstjärnigt boutique hotell i hjärtat av Empordà. Hotellet erbjuder 18-håls golfbana, spa, pool, fitnesscenter och en fantastisk trädgård.


Efter incheckning njuter vi ett glas cava på den vackra terrassen med utsikt över trädgården innan det är dags att slå sig ned i hotellets restaurang LÓlivera. På menyn står en gastronomisk resa genom Empordà. Vi äter oss igenom en niorätters middag och på fatet hamnar allt från skaldjur till fisk, kött, vegetariskt och slutligen en dessert. Maten är vällagad och vackert upplagd och varje rätt serveras med passande viner. Efter middagen tar vi en långsam promenad i den lilla staden Peralada, 1800 invånare, kullerstensgator, mysiga gränder och en skällande hund hörs på avstånd. Det är så vackert här att man ler för sig själv medans man insuper atmosfären och alla intryck från första dagen på denna vinresa.


Vineriet


Efter en god frukost på hotellet är det dags att besöka vineriet. 2022 invigdes den nya vinanläggningen och som första vineri i Europa har Perelada fått LEED Gold – den högsta certifieringen för hållbarhet i världsnivå, med minimal inverkan på omgivningen när det gäller konstruktion, drift och underhåll.


Vingårdarna


Perelada består av flera vingårdar, och när själva vinhuset byggdes bestämde man att representera varje vingård i vineriet. Väl inne i vineriet går vi som i en labyrint och kommer fram till olika delar där vi tittar på korta filmer från de olika vingårdarna. Framför filmdukarna finns jordmånen utplacerad och hela rundvandringen är som ett skådespel i sig när vi går igenom allt från lagring till de stora tankrummen.Vinprovning i Celler 1923 Wine Bar


5 Finques Reserva, 2018


🇪🇸 Empordà | 2018 | 14,5 % | 🍇 Garnatxa 26%, Cabernet Sauvignon 24%, Merlot 21%, Syrah 16%, Samsó 9%, Monastrell 3%, Cabernet Franc 1% |  73672 | 149 kr


Finca Malaveïna


🇪🇸 Empordà | 2020 | 14 % | 🍇 68% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon, 8% Cabernet Franc, 4% Garnatxa Negra | Nr 71903 | 279 kr


Celler 1923 Wine Bar


Efter en rundvandring i vineriet är det dags för vinprovning i Celler 1923 Wine Bar. Det är både spännande och lärorikt att lyssna och lära om vinerna som produceras av Perelada. I vinshoppen kan vi köpa med oss favoriterna hem och sedan är det dags för lunch i Pereladas ljuvliga trädgård. Omgiven av de fantastiska byggnaderna mitt i örtträdgården dukas det upp flertalet specialiteter från närområdet med väl utvalda viner. Här kan man sitta länge och man vill aldrig att lunchen ska ta slut.
Finca Garbet


Vi tar farväl av Bodega Perelada och beger oss till vingården Finca Garbet. Omgiven av härligt doftande pinjeträd kan detta vara en av Spaniens vackraste vingårdar. En terrasserad vingård precis vid medelhavet där vindarna blåser mer eller mindre konstant och ger en förlängd mognadsperiod och intensitet i druvorna.

ARIES GARBERT

Aries Garbert


Med en fantastisk utsikt provar vi två olika viner varav det ena är Aires de Garbet. Ett mycket komplext och elegant vin med en fantastisk doft av vildhallon, körsbär och örter. Smaken är intensiv med en härlig syra, runda silkiga tanniner och en lång eftersmak.


🇪🇸 Empordà | 2018 | 15 % | 🍇 Garnacha | Nr 5164201 | 495 krVi dröjer oss kvar ett tag med den magnifika utsikten och promenerar längs med berget och havet, med dofter av vilt växande örter och vinden i håret beger vi oss mycket nöjda tillbaka till hotellet för att avnjuta ännu en middag på restaurang LÓlivera.


Jag kan varmt rekommendera ett besök till denna fantastiska del av Spanien och Pereladas vackra vingårdar.


 Läs även