Winefluencer

Vingårdarna på Kullahalvön

Föregående Nästa
IMG_2646.jpeg

I höstas besökte jag vingårdarna på Kullahalvön i vackra Skåne. Oktober månad och vingårdarna stod i full höstskrud, skörden var igång och varje dag en liten kamp mot frost vs mognad. Nu har värmen kommit och det knoppas för fullt på rankorna, oavsett årstid är Kullahalvön alltid värt ett besök. Här kommer några rader om min tripp till vingårdarna Arilds, Kullabergs och Aftonmora, alla belägna på fantastiska Kullahalvön.

Först ut är vackra Arilds vingård  – vin med minimal yttre påverkan belägen på Kullaberg i Skåne. Med sina 20 hektar på bedårande vackra Kullahalvön är Arilds Sveriges största vingård. Här produceras vita, röda, mousserande och söta viner. I den trevliga restaurangen dukas det upp läckra rätter med råvaror direkt från Kullabygden, lokal mat från grannarna, gårdarna i trakten, skogen och Skälderviken. Allt för att du ska vara trygg i vad som hamnar i både glas och på tallrik. Genom att framställa vin utan onödiga tillsatser eller bekämpningsmedel och servera lokalt producerade råvaror, värnar Arilds om hembygden för kommande generationer. 


Här kan du prova svenskt vin med Arilds egna viner på någon av de populära vinprovningarna, gå på vingårdsvisning, ha konferens, övernatta på vingården i något av de 37 små men mysiga rummen med egen dusch och toalett eller bo på glamping mitt i vingården, de lyxiga glampingtälten är bäddade för två personer och du sover bokstavligen mitt bland alla vinrankor. Att glampa är verkligen en upplevelse, lite som en blandning av äventyr och hotellkänsla på samma gång. Ägarna Anette och Jonas Ivarsson styr gården och Vinmakaren Joe Roman är den som ser till att vinet blir precis så där perfekt som vi vill ha det.


 


Joe Roman, vinmakare på Arilds Vingård
Vackra etiketter från lokal konstnär på en del av vinflaskorna


Solaris är druvan som dominerar, en grön frisk och fruktig druva som trivs bra i svalare klimat, såsom Sverige. Solaris är en så kallad piwi planta, det vill säga en druvsort som har god motståndskraft mot mjöldagg och andra sjukdomar som kan förekomma i vingården. Druvan ger viner med ungfruktiga tropiska toner som melon, päron, nöt, krusbär och har en hög till medelhög syra. Druvan har nått stora framgångar i synnerhet i Skåne då den visar sig klara vårt kalla nordiska klimat.


 


Nästa vingård att besöka är Kullabergs Vingård


Här kan du få en guidad tur året runt. Turen börjar i vingården, där vi får lära om vinrankor och odling, sedan följer en rundtur inne i vineriet med processen från druva till flaska. Under turen blir det smakprovning på utvalda platser. Vineriet är högteknologiskt och lite utöver det vanliga. Vingården är belägen vid foten av det klippiga Kullaberg, här odlas 30 olika druvsorter, där solaris dominerar bland de gröna druvsorterna. Alla druvsorter tillhör piwi familjen och behöver alltså inte besprutas med olika växtskyddsmedel. Kullaberg är stolta över att arbeta med hållbara jordbruksmetoder och ta hand om jorden och omgivningen. Förutom vin produceras här torr äppelcider samt ädeldestillat av druvrester och andra frukter och bär.
Paradiset, Lyckeri och Immelen är några  av de vackra namnen på vinerna från Kullabergs


På Kullabergs vingård kan du ha konferens med både lunch, guidad tur och provsmakning av gårdens drycker. Kullabergs samarbetar med hotell i omgivningen för att kunna sätta ihop en flerdagars konferens om så önskas.


Kullaberg är verkligen en vingård i toppklass och med vinmakaren K Felix G Åhrberg vid rodret skapas det en hel del bra viner.


 


Ännu en vingård besöks och nu är det dags för Aftonmora Vingård


En liten personlig vingård där hantverksvinet Havsbris och Aftonglöd tillverkas. Vi träffar vinmakarna och får en promenad runt vingården, allt är väldigt småskaligt och helt enkelt urcharmigt. Vinet smakar fantastiskt gott och pratstunden med ägarinnan blir en gemytlig upplevelse. Under sommarhalvåret håller vingården öppet för besökare både för visning och provsmakning i vingården.Havsbris, 100% solaris från Aftonmora Vingård


Sammanfattningsvis är jag stolt över att Sverige är ett vinland på frammarsch, om inte länge tror iaf jag att världen får upp ögonen ordentligt för Sverige och vårt tänk med hållbarhet, ekologiskt och riktigt bra vin helt enkelt.


Kullahalvön, Oktober 2023 //Linda 


Mina bästa vintips från gårdarna vi besökte.


MARYS BACKE
Nr 90339, 750 ml, 11,5%, 295 kr, 100% Pinot Noir


IMMELEN
Nr 92843, 750 ml, 13%, 489 kr, 100% Solaris


HAVSBRIS
Nr 32126, 750 ml, 13,5%, 382 kr, 100% Solaris