Ingredienser
- 3 st ägg
- 75 g philadelphiaost
- 1 dl socker
- 2,5 dl vispgrädde
- 1 msk vaniljsocker
- 12 st pepparkakor
- Dekorering:
- pepparkakshjärtan
- Lingon
- lingonris eller granskott
Gör så här:
Grundreceptet är beräknat på 6 stora portioner eller 12 mindre.
Tillagningstid 20 minuter samt 4 timmar i frysen.
Krossa pepparkakorna till smulor med hjälp av en mixer eller mortel.
Knäck äggen och separera gulorna från vitorna (utan att det kommer någon äggula i äggvitorna).
Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en skål.
Rör ihop äggulor, strösocker och färskost i en andra skål.
Blanda grädde och vaniljsocker och vispa grädden fluffig i en tredje skål.
Rör försiktigt ihop de olika blandningarna i en skål och tillsätt pepparkakssmulorna. Vispa inte, glassen blir fluffigare om du rör försiktigt.
Häll upp glassmeten i sex stora eller tolv små portionsskålar. Knacka lite lätt på formen för att undvika luftbubblor. Ställ in dem i frysen i minst fyra timmar.
Låt glassen tina cirka 20 minuter innan servering. Garnera med ett helt pepparkakshjärta, lingon och gärna en liten kvist lingonris eller ett granskott.
Gott till
Tips
Byt ut pepparkakorna mot sex stycken digestivekex och servera med färska bär som ex. jordgubbar, blåbär och hallon.
Du kan även slå smeten i en stor form med löstagbar kant och sedan skära upp lagom stora portionsbitar.