Ingredienser
- 120 g Varmrökt lax
- 0,5 skiva(or) Kavring
- 1 tsk Socker
- 0.5 st Citron (juicad)
- 1 tsk Vinäger (äppelcider eller vitvins)
- Tillbehör:
- 1 st Ägg (till pochering)
- 1 st Vit sparris
- Sås:
- 2 st Äggulor
- 300 g Brynt smör
- 0,5 st Citron (juicad)
Gör så här:
Varmrötk lax
Riv isär den varmrökta laxen i mindre bitar, den får gärna komma upp i rumstemperatur medan resten av rätten kommer samman.
Kavringssmulor
Skiva kavringen och skär ner i små kuber eller mixa i matberedare, stek bitarna knapriga i en panna ihop med hälsoklick smör. Ta fram din inre Edvard Blom så hittar du rätt mängd, om smöret blir lite brynt i pannan under tiden blir exakt alla glada, men det är inget krav och vi kommer ha lite brynt smör över från såsandet som också kan användas.
Pocherat ägg
Koka upp vatten, salt och vinäger i en kastrull och pochera ägget i ca 3-4 minuter, lägg sedan i isbad eller i rinnande kallt vatten för att få ett abrupt stopp på tillagningen och behålla äggulan perfekt rinnig. Du kan värma äggen i lite sjudande vatten innan servering om du inte vill ha de något nedkylda.
Vit sparris
Skala sparrisen från det yttre skalet och skär bort den nedersta delen, ca 2 cm, av sparrisen. I en kastrull som rymmer vit sparris kokar du upp vatten, salt, socker och citronjuice. Koka i ca 4 minuter eller tills du är nöjd med sparrisen. Jag gillar ett ganska distinkt knäck i min. Du kan dela sparrisen på mitten och längden om du vill, eller servera de hela som de är.
Brynt smörhollandaise
Hollandaisesåsen gör du precis som vanligt men istället för att skira smöret så bryner du det, ställer undan och låter svalna lite.
Enklast att lyckas med denna sås är att vispa över vattenbad, men det går lika bra direkt i kastrull om man är lite närvarande och övat några gånger. Vispa ihop citronjuicen och äggulorna på medelvärme (eller i en glasskål över ett sjudande vattenbad) och fortsätt vispa. När äggen börjat fluffa till sig och tjockna lite ringlar du försiktigt ner det brynta smöret i små omgångar under konstant vispning. Såsen blir tjockare desto mer smör du har i, men går lätt att tunna ut med en skvätt kallvatten om den blir för tjock. Var försiktig med temperaturen så att äggen inte tillagas och koagulerar. Till sist smakar du av med lite salt och kan gott ha ner lite mer av de brynta mjölkproteinerna.
Servering
Jag använde kavringen som en bädd för laxen, men det går lika bra att använda den som en knaprig topping över hela anrättningen. Passa på att ringla lite brynt smör över laxen och blanda ihop. Få med alla ingredienser i varje tugga och fullständigt njut av en lite bättre förrätt nu till påsk. Ägghalvor i all ära, men ska du imponera på svärmor krävs lite mer.
Gott till