Veckans förstafemma är uttagen! Givet förra veckans fenomenalt goda nyheter är kanske peppen något dämpad inför detta släpp, men jag har gjort mitt bästa för att vaska fram det jag tycker är extra spännande utifrån det jag provat. Allt från oranget, spritförstärkt till serbiskt. Pastavin, sillvin, sushivin, parkvin och noshörningsvin. Hepåre!
TIO PEPE Fino en Rama, Gonzalez-Byass Vinet är underbart jästigt och friskt med toner av flor, mandel, citronzest, aprikoser och äpplen. Krämigt men lätt på samma gång tack vare sin pigga syra och sitt strama, saltiga avslut. Toppenbra att knäcka när det vankas snacks på balkongen i form av marconamandlar och manchego eller inför samtliga tillställningar där matjessill förekommer. Jag älskar fino som sällskapsdryck och matvin. Spanien, Andalusien, Jerez | 15 % | 🍇 Palomino Fino | Nr 92450 | 165 kr | |
Tamjanika Belucci, Erdevik, 2022 Zdrawo brate, kako si? Alltid kul med mindre vanliga ursprung. Doftmässigt en rätt så fläderblommig och pärongodisartad historia men i munnen betydligt mer spännande. Här bjuds vi på ett friskt vin med smak av äpplen, lime, saftiga päron och vita blommor i ett torrt och stramt avslut som är något örtigt. Servera till en "niobitars att ta med, tack"! Tamjanika sägs vara en lokal variant av muscat blanc á petit grains. Den har fått sitt namn efter det serbiska ordet tamjan, som är olibanum eller rökelse på svenska. Druvans intensiva aromatik är anledningen till det lokala namnet. Serbien | 12,5 % | 🍇 Tamjanika | Nr 92989| 158 kr | |
Verdicchio dei castelli di jesi, andrea felici, 2021 Här bjuds det återigen på ett lätt skalmacererat vitt vin från samma producent jag tipsade om i förra veckans släpp men i ett något enklare utförande och lägre peng. Jag hittar citron, äpplen och mandel med en lätt mineralton och örtighet. I huvudsak ett välgjort, friskt och fräscht vin med en bra längd som kommer passa till mycket. Får det lov att vara ricotta, parmesan och citronfylld pasta i en smörsås med mer citron, pigga små ärtor och basilika i kanske? Jag hade gillat det. Vinet jäser på stål och betongtankar och mognadslagras i rostfria kärl tillsammans med sin jästfällning i åtta månader. Förhindrad malolaktisk omvandling som ger en väldigt linjär och frisk syra i vinet. Italien, Marche, Verdicchio dei Castelli di Jesi | 13,5% | 🍇 Verdicchio | Nr 90450 | 179 kr | |
Clementine de la mer, logan wines, 2022 Lättsamt, flirtigt och skalmacererat från Logan Wines gjort på druvorna chardonnay, sauvignon blanc, pinot gris och viognier. I glaset bjuds det på ett potpurri av friska citrusfrukter, mandariner, stenfrukt och blomster. Friskt, fräscht och zestigt avslut. Funkar garanterat på picknick, sommarfest och balkonhäng för den som är sugen på något oranget utan för mycket improvisationsjazz. Vinet jäser i kontakt med druvskalen i cirka två veckor innan det flyttas till stål, betong och äldre träfat för vidare lagring och buteljeras sedan utan filtrering eller klarning. Australien, New South Wales, Central Ranges | 12,5% | 🍇 Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Viognier | Nr 94176 | 169 kr | |
Ca' Di Pian, La spinetta, 2020 Ca' di Pian är min typ av barbera. Både blå och rödfruktigt i ett ganska kralligt utförande, med ett finstämt tanningrepp och eleganta fatkryddor. Här hittar vi körsbär, björnbär, muskotnöt och örter ihop med ett friskt, syrligt avslut. Denna barbera klarar lagring utan bekymmer, så om det är på fredag du vill dricka vinet är luftning en helt okej idé. Drick till grillad ryggbiff med kappa, skysås med stekfläsk, purée på palsternacka och friterad schalottenlök. Barbera kallas för folkets vin i Piemonte. Vinet görs många gånger i en publikfriande stil med ren frukt och hög syra, utan några påtagliga tanniner vilket gjort det till ett populärt bordsvin snarare än filosofernas elixir. Med väldigt breda penseldrag är min egen upplevelse av druvan lik den jag beskriver ovan, varför det är extra kul med viner som dessa. Italien, Piemonte, Barbera D'Asti | 14,5 % | 🍇 Barbera | Nr 91176 | 229 kr |