Vivinskis

Tillfälligt släpp 28/4 2023

Föregående Nästa
Samlingsbild_smal.jpg

Inför denna veckas tillfälliga lansering har jag provat fyra av de trettio viner som släpps på Systembolaget. Några av vinerna jag inte provat befintlig årgång av är jag bekant med sedan tidigare och de beskriver jag i en generell kontext sprungen ur vinglädje och nörderi snarare än en vanlig provningsnotering.

Först ut de fyra viner jag provat


PAI, BODEGAS ALBAMAR, 2021


VINET HITTAR DU HÄR >>


Läskande albariño med något krämig textur från Galicien och producenten Bodegas Albamar. I glaset hittar du persikor, äpplen och citrusfrukter med atlantsalta vibes i vanlig igenkännlig och omtyckt ordning. I övrigt ett rent och fräscht intryck med en tydlig syra som markör.

Till skillnad från Albamars andra viner genomgår en del av vinet malolaktisk omvandling, vilket ger en mjukare och mer silkig syra. I vissa fall kan denna omvandling ge upphov till aromer som yoghurt, grädde eller smör, men det är inget vi hittar i denna butelj. Drick till blåmusslor dressade i lime och persilja eller havstulpaner, precis som man gör i Galicien!


13% | 🍇 Albariño | Nr 95299 | 221 krRIESLING VINUM OPTIMUM, RABL, 2021


VINET HITTAR DU HÄR >>


Välgjord, fruktig riesling från Österrike med rik, solmogen frukt och snärt i syran. Här finns äpplen, päron och lime som sjunger rätt länge i gomen. Mycket vin för pengen och förmodligen en bror till al dentekokt vit sparris, stenbitsrom och smetana. Inte lika spännande som förrförra veckans släpp från producenten på Gelber Muskateller men helt klart bra.


Frukten till vinet hämtas från 25-30 år gamla vinrankor och skördas något senare till buteljeringar med benämningen "Vinum Optimum". Benämningen är producentspecifik i detta fall, men liknande benämningar är vanliga i vinvärlden.
Äldre vinrankor producerar nämligen färre vindruvor, men ger i gengäld de druvor som växer fram på rankan mer schwung. Termer som vielles vignes, alte reben, vinhas velhas mfl är vanliga sätt att kommunicera detta på vinetiketter runtom i världen. Dessvärre saknas ofta konsensus kring hur gammal en ranka måste vara för att få kallas gammal.


13% | 🍇 Riesling | Nr 95321 | 159 krARVUM CHARDONNAY, PFITSCHER, 2022


VINET HITTAR DU HÄR >>


Ren chardonnay från norra Italien med i huvudsak gul frukt som äpplen, citrus och mirabeller. Här finns också något lätt kryddigt men tänk främst fräsch apertif-chardonnay eller kompis till rätter av vit fisk med mjukt smakande tillbehör. Kommer passa fint till smörsmekt torskrygg som du gör i foliepaket med fänkål och citrus. Nypotatis på sidan slungad i ännu mer smör och dill. Såja.


13% | 🍇 Chardonnay | Nr 90668 | 189 krPERNAND-VERGELESSES, PREMIER CRU FICHOTS, OLIVIER LEFLAIVE, 2020


VINET HITTAR DU HÄR >>


Sist ut bland vinerna jag provat inför denna veckas lanseringar är denna röda Bourgonge på Pinot Noir av Olivier Leflaive. I glaset har vi en rödbärig komplex doft av jordgubbar, körsbär och varma kryddor som bjuder in till extrasniffar för den som är lagd åt det hållet. Tanninerna i vinet är behagligt smågrusiga idag och frukten frisk och redo för konsumtion, men har man tålamod gör man gott i att låta vinet ligga något år för att få ut maximal upplevelse. Mycket god, klassisk bourgogne, till ett överkomligt pris.


Om lusten vinner över tålamodet är mitt alternativ på tallriken ett smörstekt majskycklingbröst med knaprigt skinn ihop med en sås på grädde, sherrystekt svamp och kycklingbuljong med rostad potatis på sidan.


13.5% | 🍇 Pinot Noir | Nr 95299 | 479 krNedan viner har jag inte provat i befintlig årgång men vill baserat på feeling, erfarenhet eller en kombination av bägge ändå slå ett slag för följande viner i morgondagens lansering:


 


RIESLING TROCKEN, KELLER, 2021


VINET HITTAR DU HÄR >>


Vanligtvis en dunderriesling från tysklands kanske högst ansedda producent, vars prestigebuteljeringar får samlare att dregla och öppna den stora plånboken. Detta vin är Kellers enklare riesling, men för den sakens skull oftast fenomenalt bra för pengen. Ett vin som med glädje dricks direkt men också blommar ut ännu mer efter några års lagring. Tänk i banor av äpplen, päron, petroleum, stenfrukter och en svag örtighet. Hög, balanserad syra och ett långt avslut så har du min bild från förr.


12% | 🍇 Riesling | Nr 90205 | 185 krMORGON CÔTE DU PY, JEAN FOILLARD, 2021


VINET HITTAR DU HÄR >>


Gamay för både naturvinsfantasten och den mer klassiskt lagda vindrickaren. Min upplevelse av vinet från tidigare årgångar är både rent, läskande och välgjort utan krusiduller. I glaset brukar jag hitta parfymerade röda frukter och bär ihop med gröna örter och lite varma kryddor. Vinet är lekfullt men seriöst samtidigt. I klassisk Beaujolais-anda är det kolsyrejäst först och sedan lagrat på fat. I like.


14% | 🍇 Gamay | Nr 95239 | 339 krCRISTAL, LOUIS ROEDERER, 2015


VINET HITTAR DU HÄR >>


Jag har endast provat årgångarna 2002 och 2008 tidigare och de vinerna har upplevts fenomenalt långlivade, men kräver då också lång lagring för att komma till sin fulla rätt. Fokuserat och komplext, men oförlöst under ganska lång tid. Det är filosofisk dricka, alla musikvideos till trots, som du ska lufta länge om du får för dig att öppna i närtid.
Med det sagt är en betydande del av den Champagne jag provat från 2015 väldigt generös i frukten och tillgänglig, vilket får mig att gissa att även detta vin kanske vill vara med och leka lite tidigare än i normalfall.
För den som har råd, grattis.


12,5% | 🍇 60% Pinot Noir, 40% Chardonnay | Nr 91806 | 2659 krBIEN NACIDO CHARDONNAY, OJAI, 2021


VINET HITTAR DU HÄR >>


Ojai som producent gör mig sällan besviken. Det något förlegade ryktet om att vin på Chardonnay från Kalifornien skulle vara vulgärt ekat, smörigt och övermoget tropiskt är dags att lägga på hyllan. Kalifornien är en region med fler klimat än vad en torktumlare har bidragit till omaka par strumpor. I Santa Maria Valley, där druvorna till vinet odlas, blåser det friskt och är dimmigt. För oss som en gång sportat en combover är det kanske inte optimala förhållanden, men druvorna trivs bra och det finns goda förutsättningar att producera högkvalitativ chardonnay med gul frukt, behållen fräschör och hög syra. 


Jag har återigen inte provat vinet i bild detta år, men provade väldigt nyligen Ojai's "Rancho Ontiveros Chardonnay 2021" (BS 59219, 444kr). Vinmakningen skiljer sig lite åt mellan de två vinerna och det är även olika kloner av Chardonnay som används, men jag förväntar mig väldigt god dryck även ur denna flaska.


13% | 🍇 Chardonnay | Nr 93935 | 369 kr