Vivinskis

Tillfälligt släpp 25/8 2023

Föregående Nästa
Tillfälligt släpp 258 fyrkantig.png

Imorgon sammanfaller den tillfälliga lanseringen på bolaget med löning. Passande! Inte för att mina tips innehåller några större plånboksdödare utan för att man helt enkelt kan gå in med känslan av att ikväll, är jag kung i baren. Ingen dum känsla. Veckans vinsläpp är uppdukat med trettiofyra viner varav ett mousserande som tyvärr aldrig ställdes ut, elva vita och tjugotvå röda. Här nedan har ni knappa tjugopercentilen av det jag provat. Är det någon som är förvånad över att orangea viner dyker upp här titt som tätt så kan jag lova att jag är minst lika förvånad. Men vin är lite likt musik på det sättet. Varenda klunk, eller ton, behöver inte vara en kristen upplevelse av komplex karaktär som knyter an till din inre sanning, ibland handlar det enkom om att höja volymen och ha lite kul. Oranget kan vara kul har jag lärt mig. Letar fortfarande efter den där upplevelsen där jag höjer på ögonbrynen och ler som om jag vore nykär. Till dess är jag glad om det är rent, lekfullt och sjysst.





























Haardt Riesling, Mueller-Catoir, 2022


VINET HITTAR DU HÄR >>


Inget bubbleh denna vecka. Istället får den inledas med en krispig, lätt spritsig och tydligt gröndoftande riesling. Gröna syrliga äpplen, päron, lime, krusbär och mineraltoner. Frisk, linjär syra som är insvept i en rätt så generös frukt med ett torrt, läskande avslut. Gott!

Drick vid spisen ihop med musik du gillar eller till kalvschnitzel med ljummen potatissallad och en citronklyfta på sidan. 


Tyskland, Pfalz | 12.5 % | 🍇 Riesling | Nr 91250 | 199 kr 



Chardonnay, Greywacke vineyards, 2019


VINET HITTAR DU HÄR >>


Här har vi en chardonnay med reduktionsrökig, krutig karaktär och rostade inslag av hasselnötter och brynt smör som får samsas med mogen gul citrus, persikor och gula äpplen. Åt det fylligare hållet men med med koncentrerad frukt och hög syra som gör helheten välbalanserad. Mums.
Tål att ligga på rygg i några år om man önskar.

Till detta äter vi torskrygg med baconkrisp och en slät, smörig potatispuré som skulle få Edward Blom att rodna. Över detta ringlas mängder med brynt citronsmör som du vänt ned lite picklade senapsfrön i.


Nya Zeeland, Marlborough | 14 % | 🍇 Chardonnay | Nr 92578 | 269 kr 



Stalisma White, kamara winery, 2021


VINET HITTAR DU HÄR >>


Näst ut en bjussigt fruktig och örtig orange histora från Grekland! Det bjuds på både honungsmelon, blomster, persikor, citroner och örter. På det en frisk syra, lätt kropp och ett mycket snällt oranget grepp om kinderna som mynnar ut i toner av pomerans och apelsin. 

Avnjutes kylt i sin ensamma härlighet eller till kvällens förrätt på bakat kycklinglår, gulbeta, apelsinvinaigrette, basilikacreme och valnötter.

Detta orangevin är delvis gjort på den blå druvan Xinomavro som vunnit mycket gehör bland vinnördar de senaste åren. Vanligtvis tillverkar man parfymerade, eleganta rödviner med förhållandevis lätt kropp och mycket tannin som gärna nämns i samma mening som druvan nebbiolo. Till detta vin har man däremot pressat druvorna direkt för att inte laka ur någon färg från skalen.


Grekland, M | 12% | 🍇 Malagousia, Xinomavro | Nr 92422 | 289 kr 



Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes, Domaine Faiveley, 2020


VINET HITTAR DU HÄR >>


Först ut bland veckans röda viner är denna rätt så kralligt fatade pinot noiren från den högt ansedda bourgogneproducenten Domaine Faiveley. I glaset hittas tätt packad frukt i form av körsbär och jordgubbar som gör sällskap med örter och varma kryddor från fatlagringen. En frisk, hög syra och ett redan ganska angenämt tanningrepp kan säkert locka någon till att dra korken på fredag, men lufta då i god tid. Helst gömmer du flaskan några år framåt med löften om en dunderupplevelse i framtiden. I vilket fall som helst ett mycket bra vin nu och framåt.

Serveras till kycklingklubbor i gryta. Såsen består av vitt vin, hönsfond, vitlök, schalottenlök, grädde, timjan och persilja. Servera med potatisstomp och stekt svamp. Bjud favoritsällskapet till bords. Det är lördag och imorgon är det sovmorgon.


Frankrike, Bourgogne, Côte de Nuits | 13 % | 🍇 Pinot Noir | Nr 91325 | 549 kr



Chianti Classico, Fontodi, 2020


VINET HITTAR DU HÄR >>


Ett förhållandevis fylligt exempel fån Chianti med mogna körsbär, plommon, lite soltorkad tomat, örter, kryddnejlika och peppar. Koncentrerat fruktigt och fatkryddigt med bibehållen frisk syra och ett inte alltför rivigt tanningrepp. Jag gillart! Går utmärkt att konsumera idag eller 3-6 år framåt "mellan tummen och pekfingret".  

Dags att slänga fram din tajtaste högrevsragù som gått över natten på låg temperatur i en kärleksbalja med rödvin, oxfond, örter och grönsaker. Serveras med gnocchi, ugnsbakade småtomater och ett berg av parmesan i djupa, skedvänliga tallrikar. Skål vänner.


Italien, Toscana, Chianti Classico | 14 % | 🍇 Sangiovese | Nr 92581 | 329 kr



Syrah, Mullineux, 2020


VINET HITTAR DU HÄR >>


Som alltid för mig, hittills i livet, en klar tumme upp från Sydafrikanska producenten Mullineux. Smickrande mörk frukt som plommon och björnbär med blommiga och peppriga inslag. Fin koncentration, frisk syra och redan nu ett angenämt, balanserat tanningrepp som tillåter omedelbar konsumtion eller vidare lagring. Det är liksom jättegott. Mitt enda klagomål är att det saknas fonetisk skrift under producentnamnet. Mullineux? Spela in hur du tror att det uttalas och messa mig.

Är vi inte nöjda med charkbrickan beståendes av rustika korvar så blir det lammfärsbiffar med olivsalsa, yoghurtsås och couscous. - Couscous är en bättre såsfarkost än potatisklyftor, därför. 


Sydafrika, Western Cape, Swartland | 14 % | 🍇 Syrah | Nr 90153 | 249 kr