Vivinskis

Tillfälligt släpp 1/9 2023

Föregående Nästa
Tillfälligt släpp 1_9_2023 (Instagram-inlägg).png

Åter dags och äntligen har vi en anledning att fylla på förråden med champagne igen. Dessutom är Italien tillbaka bland tipsen med ett vitt vin, börjar bli en grej det här. Utöver det en smickrande grenache från Elgin som tagit sig hela vägen från garaget till systembolagets hyllor, riktigt dundervin från Alsace, mogen Rioja och parfymerad, superstadig Barolo. Glöm för guds skull inte att följa på instagram, spara, tipsa och kommentera. Det hjälper oss att nå ut till fler vinintresserade vänner och vi kommer vara förevigt tacksamma. Puss!





























Special Club Grand Cru, ROLAND CHAMPION , 2018


VINET HITTAR DU HÄR >>


Champagne var det här! Generös frukt som persikor, äpplen, passionsfrukt och citroner kombinerat med autolytiska drag av rostade mandlar och levain. Trots fruktigheten finns en hög och frisk balanserad syra ihop med en livlig men krämig mousse och ett långt avslut. Mycket positivt överraskad av årgången som ger krispig fräschör ihop med sin frukt i detta vin!

Special Club är ett varumärke som tillhör Club Trésors de Champagne, som översätts till "Champagnes Skatter". Club Trésors bildades på 70-talet av runda dussinet högt ansedda odlarproducenter, alltså bönder som också förädlar sina druvor till vin i Champagne. Detta i syfte att under ett paraply ge ut årgångschampagner på producenternas bästa råvaror som bäst återspeglar respektive odlares terroir. Märkningen Special Club har kommit att bli en kvalitetsstämpel för odlarchampagner.

Här finns gott om frukt och trots den förhållandevis sparsamma dosagen på 4g/l finns det nog för att det här vinet ska funka toppen till umamiladdade, lyxiga aptitretare. Jag tänker finhackad tonfisktartar med misomajo, småklickar puré på burkpersika matad med gochujang som du sedan toppar med kaviar och serverar som ett snack i crustader. Annars går en kantarelltoast med massor av riven gruyère på också bra.


Frankrike, Champagne | 12.5 % | 🍇 Chardonnay | Nr 90479 | 529 kr 



Riesling Heimbourg, Domaine Zind-Humbrecht, 2021


VINET HITTAR DU HÄR >>


Alsace måste bli coolt, hjälp mig sprida ordet. Här får du en sinnesgod riesling som inleder med krutrök för att sedan bjuda på persikor, äpplen, citroner och mirabeller. Koncentrerad djup frukt som är i sin ungdom med ett torrt och syrligt avslut som lovar gott för framtiden. Det här är toppen.

Kan vi käka fläsklägg med bakad surkål och skysås ikväll älskling? 


Frankrike, Alsace | 13 % | 🍇 Riesling | Nr 96178 | 359 kr 



Montelapio Fiano di Avellino , Villa Matilde, 2021


VINET HITTAR DU HÄR >>


Italien är tillbaka bland tipsen med ytterligare ett vitt härligt vin. Denna fiano bjuder på mandel, honungsmelon och persikor med en krämig och förhållandevis fyllig munkänsla som biter av i ett friskt, syrligt avslut präglat av grapezest och örter. Snyggt och mycket matkompatibelt.

Till det blir det helt klart en pasta al limone med utbankad och panerad kycklingfile. GE MIG!


Italien, Kampanien, Fiano di Avellino | 13.5% | 🍇 Fiano | Nr 90032 | 160 kr 



Grenache , Catherine marshall, 2022


VINET HITTAR DU HÄR >>


Jag tror att jag börjar få feelings för grenache. I synnerhet när det görs i en slank, fruktframåt stil utan att det blir bärjuice. Här bjuds på något mogna jordgubbar, skogshallon och lagerblad i ett slankt, friskt vin med en skön syra, lätta små tanniner och ett något örtigt avslut.

Jag behöver ärligt inte speciellt mycket mat till min grenache i det här utförandet så ställ fram lite charkuterier och milda ostar i första hand, men om ni absolut ska ha tips på käk till så röstar jag för fläskkotletter med ugnsrostade potäter och pannsås. 


Sydafrika | 13 % | 🍇 Grenache | Nr 93212 | 269 kr



barolo, massolino, 2019


VINET HITTAR DU HÄR >>


Massolino är tillbaka med ryggraden i portföljen av välsvarvade viner. Denna nebbiolo är vackert parfymerat med bigarråer, jordgubbar, rosenblad, svart te, smultron och kryddor. En rätt skaplig mängd finkorniga tanniner, hög frisk syra och en rödbärig, bjussig kropp. Väldigt bra längd och sjyssta förutsättningar för lagring, vilket jag skulle uppmana till. Mums!

Ja ni, till bords blir det portabello, rökt sidfläsk, svartpeppar, parmesan och grädde som får koka ihop till en krämig sås. Ner med tagliatelle, blanda runt och servera i en stor skål i mitten på bordet som dina bästa får sleva från. Du är bland familj.


Italien, Piemonte, Barolo | 14 % | 🍇 Nebbiolo | Nr 92391 | 379 kr



Reserva, Remelluri, 2015


VINET HITTAR DU HÄR >>


Utvecklad, något torkad frukt med röda plommon, mogna jordgubbar och körsbär tillsammans med smörkola, vanilj och örter med ett kyss av mynta. Medelfylligt med släta men uttorkande tanniner, en rätt så frisk syra och ett långt, välsmakande avslut. Massor med vin per krona i färdiglagrat utförande även om det absolut tål längre tid på rygg. Tumme upp med ett plus på sidan!

Lammracks marinerade i vitlök, rosmarin, rökt paprika och olivolja som du sedan steker eller grillar till perfektion som den stjärna du är. Serveras med en sidosallad på mogna tomater, rostade piementos, olivolja och flingsalt med en skål aioli på sidan. Arriba!


Spanien, Rioja | 14 % | 🍇 Tempranillo, Garnacha, Graciano | Nr 92498 | 299 kr