Det spanska vinet Morra Alta var egentligen ämnat för flaska men när Systembolaget efterfrågade en box fick vinmakarduon Marc Gomez och Thomas Feenstra tänka om. Duon träffades för sex år sedan på ett vineri i Almansa, beläget mellan Valencia och Murcia i Spanien. Marc var inhyrd som vinmakare för att hjälpa vineriet som Thomas jobbade på.
"HAN ÄR EN ROCKSTJÄRNA, MEN HAN GILLAR INTE NÄR JAG SÄGER DET" säger Thomas om Marc när han berättar varför de rekryterade honom.
Thomas, som har holländskt ursprung, växte mer eller mindre upp i vinbranschen. Hans far exporterade vin från just Spanien till Nederländerna. Av naturliga skäl påbörjade han själv en karriär på exportsidan med tjänster inom marknad och försäljning innan han återvände till skolbänken för att studera oenologi på egen hand. Han ville förstå båda sidorna av vinbranschen bättre och hamnade slutligen på vineriet i Almansa där han och Marc träffades.
Thomas Feenstra Foto: Instagram @marcandthomas
Marc är uppvuxen i Valencia och har jobbat som vinmakare i närmare tjugo år. Hans renommé har tagit honom till många olika platser i världen där han haft möjlighet att förfina sitt hantverk. Han är nu involverad i hela fyra olika vinerier som konsulterande vinmakare varav ett är beläget i Jumilla, där vinet Morra Alta produceras.
Marc Gómez Foto: Instagram @marcandthomas
HOBBYPROJEKT SOM BLEV EN SUCCÉ
Redan när Marc och Thomas träffades för första gången växte idén fram om att få göra egna viner tillsammans. Genom sitt arbete i Jumilla hade Marc tillgång till gamla planteringar med monastrellrankor som han presenterade för Thomas. I ett kargt landskap, mer ökenliknande än något annat, växer druvorna på rankor som är mellan trettio och sextio år gamla. De har planterats glest, för att varje ranka ska få tillgång till så mycket energi som möjligt. Det är få druvor som rankorna producerar men av väldigt hög kvalitet, till duons stora glädje.
Det är inga kommersiella plantor. Maskinskörd är helt omöjlig och varje ranka ger väldigt få druvor, säger Marc.
Vingårdarna är ekologiskt brukade och tack vare att landskapet är så kargt har man heller aldrig haft problem med vinlus eller andra sjukdomar. Det är en lokal klon på monastrelldruvan som har anpassat sig till de hårda växtförhållandena. Samtidigt var växtplatsen, Morra Alta, perfekt för deras vision.
Namnet Morra Alta anspelar på det högsta berget där vingårdarna ligger, på en höjd i Jumilla där druvorna har förutsättningar att mogna fullt utan att tappa sin fräschör och syra.
Exalterade över druvornas potential satte hobbyprojektet de drömt om i gång vid sidan av deras vanliga jobb. Utmaningen var att Monastrell, druvan som i Frankrike heter Mourvédre, generellt sett producerar kraftiga viner med hög alkoholhalt. I regionen är det heller inte ovanligt att man använder en stor del nya ekfat som gör vinerna ännu kraftigare. Marc och Thomas ville göra annorlunda. Frukten skulle i första hand få tala för sig själv, utan att bli övermogen och plump. Faten skulle de använda sparsamt. Marc lånade utrustning från sin arbetsgivare för att kunna laborera med olika tekniker. Han testade lagring på olika typer av fat och tillämpade olika sätt att varsamt arbeta med druvorna. Målet var att göra ett elegant vin som berättar om druvan och dess växtplats, terroir. Till slut hade duon ett vin som de båda var stolta över och förberedelserna inför buteljeringen tog fart. Förhoppningen var att kunna sälja vinet på redan etablerade marknader då produktionen var begränsad. Planerna vände snabbt efter att en anbudsförfrågan från Systembolaget publicerats, där ett ekologiskt boxvin på just druvan Monastrell efterfrågades.
Vi visste att kvaliteten på vinet var hög så vi chansade och skickade in ett varuprov. Vinet var redo att buteljeras men helt plötsligt hade vårt vin vunnit blindprovningen och tillika anbudet. Vi fick stryka planerna på att buteljera eftersom vi inte hade tillräckliga volymer för både Systembolaget och det andra, berättar Marc.
Hantverksmässiga viner på box eller påse, finns det?
För de flesta är det kanske en motsättning att paketera ett ambitiöst vin i en plastpåse med hällpip, inuti en kartong. Men för Marc och Thomas var det viktigare att få visa upp sitt vin för en bred publik med förhoppning om ett varmt mottagande.
Tanken var inte att göra en bag in box. Tanken var att göra en ”jävligt god” Monastrell. Vi ville göra ett vin, ta det till marknaden och glädja konsumenter. Vid det laget hade vi inte en tanke på annat än flaska, men det var heller inte viktigt, säger Thomas.
Paketeringen var en utmaning
Att paketera vinerna på box var inte en optimal lösning från början. De hade endast tillgång till en halvautomatisk maskin och när arbetet väl satte i gång sysselsatte det fyra personer på heltid i en vecka, men till slut blev de klara. I motsats hade buteljering på flaska krävt betydligt färre mantimmar och skötts mer eller mindre automatiskt.
Det är galet. Det är mer handarbete med box än med flaska för oss, men vi vill paketera i Jumilla för att få nämna ursprunget. Vi kan inte skicka vinet till Danmark eller Tyskland och paketera där utan vinet paketeras där det är tillverkat och i vinkällaren jag jobbar för, säger Marc.
Flaska vs Box
Fördelarna en flaska försluten med natur-, syntet- eller skruvkork har, är dess förmåga att skydda vinet över en längre tid. De släpper igenom syre i en väldigt långsam takt vilket gör att viner av bättre kvalitet har förmågan att utvecklas och förändras positivt över tid. Dessvärre är produktionen av glasflaskor väldigt energikrävande. Transporten av flaskorna är sedan den näst största boven i kedjan. Boxen däremot, släpper igenom en större mängd syre som påskyndar oxidationen av vinet, vilket Thomas menar kan vara positivt för viner med mycket struktur. Monastrellviner är tanninrika och fylliga. I en förpackning som utsätter vinet för lite mer syre än på flaska är det inte nödvändigtvis en nackdel om det ska konsumeras ungt. Förpackningen är också betydligt mer klimatsmart, vilket de båda är väldigt glada över nu. Det är ett ambitiöst, helt torrt vin på en strukturerad och generös druva. Det är bara förpackningen som är annorlunda.
Vinet får gärna hällas på karaff och luftas en stund. I Murcia och kring Jumilla skulle vi äta olika grillade korvar på fläskkött eller lammracks, men svensk mat som är så smakrik kommer också att fungera väldigt bra till, säger Thomas.
Vinet finns nu på hyllorna i sin andra årgång. Redan första årgången mottogs väl med bland annat pris för bästa ekologiska rödvin på box i Vinordic 2022, Sveriges största vintävling sedan 25 år tillbaka. Syftet med tävlingen är att hitta de mest prisvärda vinerna och alla viner är provade genom en stor blindprovning.
Vinet då?
Morra Alta är åt det fylligare hållet, ett angenämt strukturerat rött vin med smak av plommon, björnbär, körsbär, ceder och varma kryddor med en hint av vanilj. Tanninerna upplevs polerade och tillåtande redan nu, men bidrar ändå med struktur och ryggrad. Frukten är rätt generös med en bevarad fräschör tack vare den syra som finns. Ett vin som är gott nu, men som jag är enig i bör slås på karaff i en timme eller två innan konsumtion.
Marc och Thomas är fortfarande sysselsatta med andra åtaganden men är otroligt stolta över det varma mottagandet vinet fått i Sverige och hoppas att det ska leda till att de i ännu större utsträckning kan jobba tillsammans på fler projekt.