Vivinskis

Kryddig kikärtsgryta med kokosmjölk, jordnötter och koriander

Föregående Nästa
2.jpg
3.jpg
En ljuvligt doftande kikärtsgryta med milda smaker som är både mättande, billig och god.

Ingredienser

  • 760 g Kikärtor
  • 800 ml Kokosmjölk
  • 3 msk Garam masala
  • 1 st Kanelstång
  • 1 st Lagerblad
  • 1 msk Koriander, malen
  • 1 msk Gurkmeja
  • 1 msk Ingefära, malen
  • 0,5 msk Kardemumma, malen
  • 2 msk Tomatpurée
  • 0,5 st Lime (juicad)
  • 1 st Lök
  • 3 st Vitlök
  • 2 msk Ingefära, riven
  • 2 msk Hönsfond
  • 6 msk Jordnötter
  • 1 kruka(or) Koriander, färsk
  • 1 st Chili, röd

Gör så här:

Det aromatiska


Börja med att värma en gryta eller panna med höga kanter tillsammans med lagerbladet och kanelstången. Låd dessa komma upp i temperatur tills du ser att de är något glansiga och oljiga. Gå sedan i med de torra kryddorna så de väcks till liv och ha ner någon matsked olja efter ca en till två minuter.


Basen


Fräs lök, vitlök, chili och ingefära tills den mjuknat på medelvärme, ca 10 minuter. Ha sedan i tomatpuréen och låt denna fräsa ur ordentligt, ca 15 minnuter. Gå nu ner med kokosmjölk, hönsfond och smaka av med salt samt lite limejuice. Låt puttra i ca 15 minuter. Lyft sedan ur kanelstången samt lagerbladet och mixa grytan slät med en stavmixer eller blender för ett extra krämigt resultat. Om du tycker att den är för tjock kan du ha i lite vatten, då grytan kommer tjockna en del när kikärtorna fått puttra med en stund.


Kikärtor


Skölj kikärtorna under rinnande kallt vatten så du får bort spadet. Ha ner i grytan och rör om, låt puttra i ca 10 till 15 minuter till.


Tillbehör & Servering


Koka basmatiris enligt anvisningarna på paketet eller riskokaren.


Servera med hackade jordnötter, koriander och eventuellt en klick yoghurt.



Passar till