Vivinskis

Årets rosevinsfavoriter 2023

Föregående Nästa
foodfolder-rosevin-2023.jpeg

Äntligen dags rosévinsvänner. Nedan hittar ni några av 2023s favoriter, både bland sådant som står på hyllan, släpps tillfälligt eller behöver beställas. Allt från mousserande till dessertvinssött. Apertíf, frieri, parkhäng eller middag. ÄLSKAR rosévinstider, tagga oss gärna i vintipsen i dina sociala medier! #foodfolder @foodfolder

Vi börjar såklart med mousserande rosé














ein wildes gläschen pet-nat rosé, zahel, 2022


VINET HITTAR DU HÄR >>


Smickrande blekrosa pet-nat på pinot noir från biodynamiskt certifierade producenten Zahel som håller hus kring Wien. Här snackar vi rena smaker i form av röda vinbär, rabarber och citronzest med schwung i syran och ett oväntat fokus. Perfekt att slänga ner i ryggan ihop med en picknickfilt och några milda ostar du gillar, en örtig risotto, schnitzel eller till sommarens obligatoriska balkonhäng. 


Druvorna till vinet avstjälkas, pressas och får spendera 18h ihop med skalen. Vinet jäser sedan på gamla franska ekfat tills att 15g socker/liter återstår. Sedan buteljerar man vinet och låter resten jäsa klart på flaskan tills att vinet är helt torrt. Klar rosaflirtig rekommendation ur beställningssortimentet för Pet-Nat fansen.


🇦🇹 Wien | 10,5% | 🍇 Pinot Noir | Ekologiskt/Biodynamiskt | Nr 57641 BS | 248 kr



Rosé Vintage, Louis Roederer, 2016


VINET HITTAR DU HÄR >>


Roséchampagne är kärlek. I glaset hittar vi kex, smultron, jordgubbar och mineraler. I svalget finns också blodapelsin, persikor och jordgubbar med ett torrt, långt och rent avslut som är både friskt och krämigt. Jag dricker gärna denna typ av roséchampagne ur lite större kupor och någon grad upp från kylskåpstemp.


Det utmanande året till trots är detta ett pangvin som är njutbart redan nu. Jag upplever att frukten är lite mer dämpad jämfört med 2015, men vinet bör att blomma ut med lite tid och luft i glaset. Om du inte har något speciellt tillfälle framför dig låter du drycken göra tillfället, enkelt va?


För nördarna: 21% ligger på fat med omrörning av jästen 1 gång per vecka i 6-7 månader. 4% malolaktiskt omvandling. Fyra år på jästen i butelj samt minst 6 månader till på flaska innan vinet når handeln. Dosage på 8g/l.


🇫🇷 | 12.5% | 🍇 63% Pinot Noir, 37% Chardonnay | Nr 77226 | 699 kr



Näst ut är torra, friska, blekrosa och rödbäriga roséer för balkongen, terassen, poolen eller gräsmattan


















Rosé Vom Zweigelt, jurtschitsch, 2021


VINET HITTAR DU HÄR >>


Återkommer ständigt till detta rosévin när jag är sugen på något lättsamt och läskande men samtidigt välgjort. I glaset har vi smultron och jordgubbar ihop med vita vinbär och lime. Smakerna är koncentrerade och rena med en ordentligt hög syra som gör vinet perfekt krispigt. Snustorrt, stramt och gott! Om du försöker säga producentens namn högt är det inte helt osannolikt att någon säger prosit till dig efteråt... 


Zweigelt är en blå druva med österrikiskt ursprung som korsades fram från druvorna Blaufränkisch och St Laurent. Lyckligtvis ingen Frankenstein, druvan odlas fortfarande flitigt och används till en hel del enklare röda viner samt vid rosévinsproduktion.


🇦🇹 | 12% | 🍇 Zweigelt | Nr 5600 | 125 kr



GB Spätburgunder Rosé, Georg Breuer, 2022


VINET HITTAR DU HÄR >>


Även här ett kärt återseende när det nalkas utomhusaktiviteter och en god rosé efterfrågas. Här får du njuta av ett potpurri beståendes av hallon, jordgubbar, röda vinbär och grape. Hög, frisk syra som faller mig i smaken och är i balans med frukten. 


Passar utmärkt till sommarmingel eller till Frasiga zucchiniplättar med tzatziki.


Säljstart 26/5 2023 kl 10:00. 


🇩🇪 11.5% | 🍇 Pinot Noir | Nr 95719 | 149 kr



prestige rosé, minuty, 2022


VINET HITTAR DU HÄR >>


Här är det jordgubbar, smultron, hallon och blodapelsin ihop med en liten örtighet. Syran driver frukten in i ett avslut som är svalkande, anspråkslöst och gott. Precis som en provencerosé i denna stil ska vara.


En sak jag personligen letar efter i en klassisk provencerosé är fräschör i frukten utan tropisk antydan (typ banan, vattenmelon eller papaya, euw) med en balanserad och frisk syra och gärna en liten antydan till beska. Friska sommarbär med en skvätt limesaft och zest på, om man översätter det till en fruktskål.


Minuty Prestige levererar det i enorma volymer och det är alltid stadigt. 


Serveras till getostbaserad sallad,  Nektarin och fetaostsallad med persiljepesto eller en något med fisk så som laxtatar eller Asiatiska torskbiffar med nudlar



Vinet finns i fasta sortimentet.


 🇫🇷 12.5% | 🍇 Grenache, Syrah, Cinsault, Rollet | Nr 79353 | 189 kr



Sist ut är den typ av rosé som ligger mig allra närmast hjärtat. Komplexa roséviner med karaktär som bjuder på något utöver det förväntade! 






















Tavel, E. Guigal, 2021


VINET HITTAR DU HÄR >>


Återkommande favorit när det vankas rosésäsong är denna butelj från Rhônegiganten E. Guigal. Här har vi en intensiv och mångfacetterad doft av mogna jordgubbar, smultron och körsbär ihop med sydfranska örter och ljuslila blomster. På gomen tillkommer en släng av grapefrukt och lavendel. 


Håll vinet runt 10-12 grader och servera i något större kupor för att få njuta fullt ut av alla aromer i glaset. Jag blir sugen på Caesarsallad med massor av bacon och parmesan <3


Släpps den 12/5 klockan 10:00


🇫🇷 14.5% | 🍇 Grenache, Cinsault, Syrah, Clairette mfl | Nr 92508 | 175 kr



Vina rosado, José Luis Ripa Sáenz de Navarrete, 2019


VINET HITTAR DU HÄR >>


Härligt oxidativt stil med solmogna hallon, jordgubbar, vanilj och persikor med fatkryddor. Rik frukt, medelfylligt och med en pigg syra. Mycket bra och tål att läggas undan till en bättre middag några år bort i tiden för ännu mer koncentrerad frukt och integrerade fat, men det är lycka i glaset från start. Stora kupor, tack!


Vinet släpps den 2/6 men årgång 2018 finns fortfarande att handla i ett antal fysiska butiker.


🇪🇸 | 13,5% | 🍇 60% Garnacha, 40% Tempranillo | Nr 94164 | 299 kr



Cuvée Prestige Caroline, Clos Cibonne, 2021


Här hittar du vinet >>


En dröm för näsan. Smultron, jordgubbar, varma fatkryddor och lavendel. I munnen medelfylligt med en hög syra och återkommande bär ihop med apelsinzest och kardemumma. Återigen toppklass och mer flirtigt och tillgängligt än föregående års buteljering, trots att det kommer må bra av 2-3 år på rygg. Drick ur stora kupor och behandla som en vit bourgogne matmässigt. Dunderrosé!


Vinet släpps den 2/6 - "den som väntar på något gott".


🇫🇷 13,5% | 🍇 90% Tibouren, 10% Grenache | Nr 92519 | 349 kr



Red roses beerenauslese, kracher, 2019


Djupt rosaskimrande på halvflaska med doft av rabarber, rosenblad, hallon, jordgubbar och varma kryddor.


Mycket sött och upplever att syran varit tydligare markör tidigare årgångar men det är fortfarande välbalanserat och väldigt väldigt gott. Kommer funka toppen till sommarens rabarberpaj med lättvispad grädde eller vaniljglass, jordgubbstårta med lemoncurd och mycket annat. NJUT!


 Vinet släpps den 2/6 på systembolagets tillfälliga sortiment.


🇦🇹 11,5% | 🍇 Rosenmuskateller | Nr 92725 | 229 kr



tagga oss gärna i vintipsen i dina sociala medier! #foodfolder @foodfolder


Spana in Winefluensers roséfavoriter >>


HÄR HITTAR du fler ROSÉVINer FÖR 2023