Stockholm Tea House

Min favoritäppelkaka

Föregående Nästa
Min favoritäppelkaka (1)
Min favoritäppelkaka
Äppeltider innebär äppelpaj eller i det här fallet äppelkaka. För det är skillnad på paj och kaka. Den här äppelkakan är i mitt tycke den allra godaste som finns och receptet fick jag när jag var nio år så det är mitt absolut äldsta recept - och mitt allra käraste.

Ingredienser

  • 150 g Smör
  • 2 dl Socker
  • 1 st Ägg
  • 1,5 dl Havregryn
  • 2 dl Vetemjöl
  • 1,5 tsk Bakpulver
  • 3 st Äpplen
  • 1 nypa Kanel

Gör så här:

Börja med att mäta upp smöret och låt det stå framme och bli rumsvarmt.
Smörj och mjöla en bakform, gärna med löstagbar kant. 
Sätt ugnen på 200 C.

Blanda ihop alla ingredienser i en skål till en jämn smet. Tryck sedan ut smeten i formen så jämnt som möjligt.
Skär äpplen i bitar (med eller utan skal – jag kör utan.)
Fördela de skivade äppelklyftorna i formen och pudra sedan kanel över.
Grädda i ugnen i ca 35 – 40 min.

Ta ut kakan och känn efter med en sticka efter 30 min.
Det är ju lite beroende från ugn till ugn, varmluftsugn etc.
Det skadar inte att kolla av mot slutet.
Resultatet ska bli lite knäckigt i kanterna och en mjuk kaka i övrigt.