
Ingredienser
- 0,2 kg dragen strömming
- 0,5 dl citronjuice
- 2 msk vatten
- 1 msk salt
- 0,5 st finhackad schalottenlök
- 1 tsk finhackad rödchili
- 0,5 st citron zest (rivet skal)
- olivolja
- 100 g böckling
- 1 st äggula
- 1 msk dijonsenap
- citronzest och juice efter smak
- 2 dl matolja
- salt
- 0,25 dl ättika
- 0,5 dl socker
- 0,75 dl vatten
- 2 g agar agar (ett alternativt gelatin som utvinns ur rödalger)
- 1 tsk kummin
- 1 tsk dillfrö
- 5 cl akvavit
- 2 dl gräddfil
- 1 st schalottenlök
- 0,25 dl ättika
- 0,5 dl socker
- 0,75 dl vatten
- 0,2 kg skalad potatis
- 2 st ägg
- 1 dl grädde
- 0,5 st citronzest
- salt
Gör så här:
Strömmingen
Strömmingen syras i citronsaft, vatten och salt i ca 10 minuter, kolla hur strömmingen är efter.
Efter syrning marinera strömmingen i schalottenlök, citronskal, chili och olivolja.
Marinering av den nästan råa strömmingen.
Böcklingmajonnäs
Sjud böcklingen i olja, ca 3 timmar, sila och låt svalna. Vispa ihop äggula, dijonsenap, citronzest och juice, fortsätt vispa medans den kalla böcklingoljan tillsätts i fin stråle.
Akvavitgelén
Ättika, socker och kryddor kokas upp, vatten och agar agar kokas upp för sig, när allt kokar slås det ihop och silas av, silas upp i bunke, blanda ner akvavit och kyl. Tärna sedan till servering.
Kvarg
Gräddfil kokas upp ordentligt, hälls av i silduk och får rinna av ordentligt (kaffefilter går även bra att sila igenom). Smulas till servering.
Picklad schalottenlök
Schalottenlök skivas fint och picklas i 1-2-3 lag. Koka lagen och häll den kokande över löken.
Potatiskrutonger
Potatisen rivs, saltas och vrids ur ordentligt. Vispa ihop ägg, vispgrädde och citronskal. Potatisen och äggstanningen blandas kort och hälls i plastad ugnsfast form, bakas i 120 grader till 98 innertemperatur, låt kallna. Tärna i 1 cm kuber och fritera innan servering.
Servering
Servera strömmingen med klickar av störkaviar ( alt. löjrom, sikrom eller enklare rom), böcklingmajjon, gelén, kvarg, picklad lök och potatiskrutonger.
Toppa rätten med dillkvistar och körvel.
Läs även;