
Som kock i flottan fick jag ofta, sjösjuk och på darriga ben, vispa ihop kronans kaka. Har ingen aning om ifall den är uppfunnen av någon militär eller om den har någon speciell koppling men vi gjorde den med stolthet, jämt. Första gången den figurerade var 1903 i första upplagan av Hemmets kokbok. När vi blev beordrade giorde vi plikttroget den här potatisbaserade mandel-kakan till kaffet eller som dessert. Kakan bakas helt utan mjöl och det ger en speciell karaktär. Potatisen skulle kunna göra den tung, men citronen och mandeln häller fanan uppe. Jag gillar oskällad mandel, tycker inte aft man ska skälla och skala. Hinnan pà mandeln ger karaktär när den mals i mandelkvarn. Mixa inte i mixer, skaffa en livsavgörande mandelkvarn. Jag bryner smöret och det är min gava till den här kakan som i originalet "bara" har smält smör - brynt smör och hinnan kvar p§ mandeln och vi närmar oss världsklass! God sylt och lättvispad grädde är obligatoriska tillbehör.
Ingredienser
- 250 g Fast eller mjölig potatis
- 5 dl Vatten
- 1,5 tsk Salt
- 200 g Strösocker
- 3 st Ägg
- 100 g Smör, lätt brynt
- 150 g Sötmandel
- 2 st Bittermandel (riven)
- 0,5 st Citronzest
- Tillbehör:
- Lättvispad grädde
- Sylt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader, ej varmluft.
Mät upp vatten och salt i en kastrull. Lägg i potatisen och koka upp. Sänk värmen och låt småkoka i lätt bubblande vatten cirka 20 minuter eller tills potatisen är klar. Häll av vattnet och låt ånga av någon minut. Pressa potatisen och låt svalna till rumstemperatur.
Vispa socker och ägg pösigt.
Blanda ner smör, mandel, bittermandel, potatis och citronskal. Häll smeten i en smord form, cirka 20 cm i diameter, och grädda mitt i ugnen cirka 35 minuter.
Känn efter med en sticka så att kakan är klar.
Låt kakan stå till sig och bli rumstempererad innan den äts med sylt och vispad grädde.