Kronans kaka Potatis- och mandelkaka med citron Som kock i flottan fick jag ofta, sjösjuk och på darriga ben, vispa ihop kronans kaka. Har ingen aning om ifall den är uppfunnen av någon militär eller om den har någon speciell koppling men vi gjorde den med stolthet, jämt. Första gången den figurerade var 1903 i första upplagan av Hemmets kokbok. När vi blev beordrade giorde vi plikttroget den här potatisbaserade mandel-kakan till kaffet eller som dessert. Kakan bakas helt utan mjöl och det ger en speciell karaktär. Potatisen skulle kunna göra den tung, men citronen och mandeln häller fanan uppe. Jag gillar oskällad mandel, tycker inte aft man ska skälla och skala. Hinnan pà mandeln ger karaktär när den mals i mandelkvarn. Mixa inte i mixer, skaffa en livsavgörande mandelkvarn. Jag bryner smöret och det är min gava till den här kakan som i originalet "bara" har smält smör - brynt smör och hinnan kvar p§ mandeln och vi närmar oss världsklass! God sylt och lättvispad grädde är obligatoriska tillbehör. april 08, 2023 11:54 Läs mer Nästan rå strömming med akvavit, böckling, potatiskrutonger och störkaviar Lätt gravad strömming är saftigt och lent och passar som förrätt eller till högtidsbuffén. Våga testa att servera strömmingen lätt gravad tillsammans med akvavit, böckling, potatiskrutonger och störkaviar. Passar våra svenska högtider som hand i handsken. april 10, 2017 12:42 Stefan Ekengren restaurang hantverket hantverket stockholm restaurang tips srtömming gravad fisk påsk jul midsommar förrätt böckling kökstugg kock Läs mer