Short, Brown & Cooking

Alla borde någon gång uppleva långkok i vildmarken

Föregående Nästa
IMG_7822.jpg

Chilin puttrade, ölen var kall och solen dånade in över vårt lilla Base Camp. Så här borde alla långkok vara.

Testa något nytt, flytta ut festen till vildmarken! Samla ihop ett gäng sköna människor och boka upp ett dygn på ett ställe med en bra lägerplats. Med lite förberedelse kan ni fortfarande laga riktigt god mat! Vi har ett fantastiskt landskap och något fantastiskt som heter "Allemansrätten". Många har nog glömt hur fantastiskt det är att komma ut i naturen för ökad mindfullness och tid tillsammans med de man tycker om.


Matlagning över öppen eld kräver en del instegsprodukter, men de äv väl värda sin kostnad och kan nyttjas året runt. En av de viktigaste komponenterna när det kommer till matlagning över öppen eld är, precis som i det vanliga köket, temperaturen. Finns det utrymme så göra en ganska stor eld, med två zoner; en som du eldar i och har hög temperatur och en som du förflyttar över glöd till för medeltemperatur. Går det inte att skapa en så stor eld får du jobba med att höja och sänka grytan under matlagningen.


Men den absolut viktigaste ingrediensen är kärlek. Var dedikerad till uppgiften, läs igenom noga, var förberedd och se det roliga i att lära sig nya saker. Gör din version av det, på ditt sätt. Använd inte för mycket slevar utan använd händerna så du känner maten. Dofta och smaka av så du lär dig hur det smakar när det doftar på olika sätt. Jag lovar att det kommer bli magiskt om den viktigaste ingrediensen får bli du. Och tillsist - jo ALLA kan laga mat. Nu kör vi!


DAGEN INNAN
Förberedelse för VildmarkschilinSe hela receptet för chili


Putsa och Tärna köttet 2 cm bitar, lägg det sedan i en påse. Pressa ut all luft så påsen blir platt och tar minimalt med plats.


Grovhacka löken. Finhacka chili och vitlöken och lägg lök-och chiliblandningen i en påse. Samma procedur som ovan.


Följ anvisningarna på påsen till ancho chilin och lägg pastan i en påse.


Lägg kanelstång, lagerblad och stjärnanis i en liten påse.


Stek upp sidfläsket, krydda med salt och svartpeppar och lägg även det i en påse.


Förberedelse för tunnbrödSe hela receptet för tunnbröd


Blanda rågsikt, vetemjöl, bakpulver och 1 tsk salt. Häll över dem i en stor IKEA, Isstads-påse, 6L. Påsen är tillräckligt stor för att knåda och blanda i, så du slipper ha med en extra bunke ut.
Häll över filmjölken i en burk eller liten flaska så du inte behöver ha med hela paketet.
Mät upp 50 g smör och lägg i en plastpåse.
Mät upp 1-2 dl mjöl för utbakning i en påse.


Syrad rödlökSe receptet för syrad rödlök


TILLAGNINGSDAGEN
Vildmarkschili


Det roligaste är att alla kan vara engagerade i detta, barn som vuxna. Det är samma filosofi jag har i vanliga köket. Alla ska vara med. Mina två små tjejer är alltid med mig i köket, de lär sig både hur man lagar mat och jag tror de får en sund inställning till mat då. Miriam vet skillnaden mellan gullök och schalottenlök, att socker tar fram sötman i tomat och morot. Hon är 6 år. Billie använder en globalkniv och lär sig hantera en kniv i köket. Hon är 4,5 år.


Skapa en eldstad med stenar. Eldstaden bör vara ca 1,5m bred och 1m djup. 


Gör upp en eld i ena delen av eldstaden. Du vill kunna skapa en ny del med ved som blivit kol.


Börja sära på elden så du bygger upp en kolbädd vid sidan av elden.


Häng upp grytan över elden så den värms upp, sedan flyttar du den mot delen som har glöd och sänker den ner så den är ca 2-3 dm över glöden. Glöm inte att fylla på med ved i den varma delen så du får ny kol.


Häll i ordentligt med matolja och en rejäl klick smör!


Ta upp påsen med lökblandning och häll ner det i grytan. Rör om så den blir blank och doften av mat börjar sprida sig i Base Camp.


Salta, peppra och ha i rejält med paprikapulver.


Töm påsen med ancho chili och rör runt


Nu lägger du i ytterligare en rejäl klick smör och förbereder för köttets entré


Flytta grytan till en varmare del. Köttet kommer kyla grytan och du vill få en fin stekyta på köttet.


I med köttet och rör runt. Håll i kastrullen så du kan röra ordentligt. Nu kommer andra i Base camp utropa: "Shit vad gott det luktar!". Det ska fräsa ordentligt, utan att smöret bränns!


När köttet blivit brynt, flytta över till den svalare delen av elden.


Smula över muscovadosocker, ca 2 msk. Rör runt så det blandas och smälter runt varje köttbit. Rör runt tills köttet fått fin färg. Häll i de krossade tomaterna.


Knäck en öl, ta två stora klunkar och häll i resten i grytan. Det kommer bubbla och ett ljuvligt vitt skum lägger sig på toppen. Nu är de andra seriöst imponerade av dina skills!


Avsluta med att ha i sidfläsket.


Rör om en sista gång och lägg på locket så chilin får puttra. Den ska koka i 2-3h nu. Ju längre tid desto bättre


När köttet kan dras isär med gafflar är det klart. Dra isär köttet


Hacka 2 bitar av mörk choklad, gärna Lindt's Sea salt och rör ner det i grytan.


Låt den puttra några minuter till och rör om. Klart!


Lyft med jämna mellan rum och kolla så den inte kokar för mycket. Det ska puttra. Behövs mer vätska fyller du på med med öl bara. Om du på 2 meters avstånd hör tydligt hur den kokar, då är det för varmt. På 2 meter ska du kunna ana ett svagt puttrande. Är det för varmt får du jobba med att antingen flytta grytan till en svalare del alternativt höja upp den.


Tunnbröd


Tunnbröden ska serveras så färska som möjligt. Börja när det är ca 30 min kvar på chilin. Du behöver inte oroa dig för om det ska finnas plats över elden, för grytan kan du ta bort när den är klar. Den håller sig varm länge i en fältugn.


Förbered din murrikka, skruva på benen och gör rent stekytan.


Tärna 50 g rumstempererat smör i centimeter stora kuber och häll ner dem i påsen med mjölblandningen.


Använd ena handen för att fördela smöret med mjölblandningen i påsen. Ungefär som om du skulle göra en smuldeg. Det ska bli en torr gryning blandning.


Häll i filmjölken. Fortfarande i påsen. Blanda och knåda, du kan ha en hand i påsen och den andra kan du knåda på utsidan av påsen.


När degen är klibbig, utan att fastna, är den klar.


Dela upp den i 8 delar.


Mjöla bordet och kaveln ordentligt.


Kavla ut dem så tunt du kan, använd mjöl hela tiden så det inte fastnar. Du kan nästan inte ha för mycket mjöl


Avsluta med att nagga dem eller använd en spetsig kruskavel för jobbet.


Lyft av grytan från elden och ställ din murrikka på den varma delen. Först vill du värma upp den. När den är het flyttar du den till den lite ljummare delen.


Grädda brödet på båda sidor, det går fort. Lite beroende på hur varmt det är men ca 30 sek-1 min per sida. Max!


Dra på dig en varm tröja, tänd machallerna och duka upp för din vänner. Servera med syrad lök, vispad créme fraîche, hackad persilja och nybakat tunnbröd. Mot en solnedgång och en iskall öl som ni hämtar ur vattnet nere vid klipporna. Jag lovar, det blir inte bättre! Det är vad det handlar om; leva i nuet, god mat, vänner och tid tillsammans. - Livskvalité!