
Ingredienser
- 800 g Högrev
- 2 st Gullök
- 3 klyfta(or) Vitlök
- 2 st Chilifrukt, röd
- 1 påse(ar) Ancho chili
- 2 msk Muscovadosocker, mörkt
- 1 burk(ar) Öl, mörkt
- Mörk choklad
- 250 g Stekfläsk
- 400 g Krossade tomater
- 1 st Kanelstång
- 2 st Hel stjärnanis
- 1 st Lagerblad
- Salt
- Peppar
- Smör
- Olja
- Paprikapulver
Gör så här:
Måttangivelserna i denna chiligryta ska ses som riktlinjer, men ska absolut inte följas slaviskt. Prova själv att öka någon del som du själv gillar. Då får den liv och blir en del av dig! Våga gå loss!
Putsa och Tärna köttet 2 cm bitar.
Grovhacka löken.
Finhacka chili och vitlöken.
Lägg ancho chilin i hett vatten i 15 min. Vill du ha mildare smak tar du bort kärnhuset. Mosa sedan chilin med en gaffel så det blir en pasta.
Hetta upp en gjutjärnsgryta och fräs stekfläsket så det får en gyllenbrun färg. Salta, peppra och lägg åt sidan.
Lägg i en klick smör i pannan och lägg i lök och vitlök, båda sorterna chili, fräs tills löken blivit glansig.
Krydda med salt, peppar och rejält med paprikapulver. Rör runt.
Lägg i köttet och rör runt tills köttet fått fin stekyta.
Smula över muscavodosocker och rör så sockret smälter in i köttet.
Häll på krossade tomater, eller ännu hellre om du gjort en egen mustig tomatsås.
Rör runt så varje köttbit blir varsamt omsvept av den söta tomaten.
Häll i stekfläsket, kanel, lagerblad och stjärnanis.
Rör om och knäck en öl. Ta två stora klunkar och häll i resten i grytan. Nu skummar det mustigt i grytan och det är dags att ge dem lite tid. Ca 2-3 timmar ska den gosa in sig i grytan. Rör om då och då. Behöver den mer vätska fyller du bara på med lite öl.
Efter ca 2,5 timmar ska du kunna dra isär köttet med två gafflar. Tråda upp köttet och riv ner 2-3 rutor av chokladen. Rör om och lägg på locket.
Ta en öl och vänta i ytterligare 15-20 min.
Duka upp med grytan mitt på bordet så alla kan servera sig själva, italian style! Hacka lite färsk bladpersilja och strö över grytan. Servera med kall öl, vispad créme fraîche, syrad rödlök och nybakat bröd.
Testa även