Short, Brown & Cooking

Tunnbröd över öppen eld

Föregående Nästa
IMG_7973.jpg (1)
Nybakad tunnbröd med smör är svårslaget, speciellt i vildmarken över öppen eld.

Ingredienser

  • 50 g Smör
  • 3 dl Vetemjöl
  • 2 dl Rågsikt
  • 2 tsk Bakpulver
  • 1 tsk Salt
  • 2,5 dl Filmjölk

Gör så här:

Detta recept är skapat för tillagning ute i vildmarken, över öppen eld. Men det går självklart att laga det direkt hemma utan förberedelser. Stekpannan funkar lika bra.


Förberedelse 



  1. Blanda rågsikt, vetemjöl, bakpulver och salt. Häll över dem i en stor IKEA, Isstads-påse, 6L. Påsen är tillräckligt stor för att knåda och blanda i, så du slipper ha med en extra bunke ut.

  2. Häll över filmjölken i en burk eller liten flaska så du inte behöver ha med hela paketet.

  3. Mät upp 50 g smör och lägg i en plastpåse.

  4. Mät upp 1-2 dl mjöl för utbakning i en påse.


Tillagning



  1. Förbered din murrikka, skruva på benen och gör rent stekytan. 

  2. Tärna 50 g rumstempererat smör i centimeter stora kuber och häll ner dem i påsen med mjölblandningen.

  3. Använd ena handen för att fördela smöret med mjölblandningen i påsen. Ungefär som om du skulle göra en smuldeg. Det ska bli en torr gryning blandning.

  4. Häll i filmjölken. Fortfarande i påsen. Blanda och knåda, du kan ha en hand i påsen och den andra kan du knåda på utsidan av påsen.

  5. När degen är klibbig, utan att fastna, är den klar. 

  6. Dela upp den i 8 delar.

  7. Mjöla bordet och kaveln ordentligt.

  8. Kavla ut dem så tunt du kan, använd mjöl hela tiden så det inte fastnar. Du kan nästan inte ha för mycket mjöl

  9. Avsluta med att nagga dem eller använd en spetsig kruskavel för jobbet.

  10. Lyft av grytan från elden och ställ din murrikka på den varma delen. Först vill du värma upp den. När den är het flyttar du den till den lite ljummare delen. 

  11. Grädda brödet på båda sidor, det går fort. Lite beroende på hur varmt det är men ca 30 sek-1 min per sida. Max!