Short, Brown & Cooking

The Ultimate Burger

Föregående Nästa
burger.JPG
Sätt igång, följ mitt recept och "dyrka denna burgare"...

Ingredienser

  • 500 g Blandfärs
  • 1 st Gullök
  • 1 msk Dijonsenap
  • 5 st Torkade tomater (inte de i olja)
  • 4 msk Ketchup
  • 1 st Ägg
  • 1 msk Worcestershiresås
  • 1 klyfta(or) Vitlök
  • 1 msk Honung
  • Flingsalt
  • Svartpeppar från kvarn
  • 1 st Salladskruka
  • 4 skiva(or) Cheddarost
  • 1 nypa(or) Socker
  • 4 st Friscobröd
  • Smör till stekning
  • Olja till stekning
  • Tillbehör:
  • 6 msk Majonäs
  • 1 msk Srirachasås
  • 2 st Rödlök
  • 2 st Gullök
  • 0,5 dl Ättika
  • 2 dl Vatten
  • 1 dl Socker
  • 25 g Smör
  • Matolja till stekning
  • 1 nypa(or) Socker

Gör så här:

Jag vet att man egentligen ska ha en riktigt fin högrevsfärs till en bra burgare, men jag tycker det blir saftigare med blandfärs. Dessutom är det en hamburgare, som ju ska vara enkel mat. Mat för alla!


1) Sätt ugnen på 175°C


2) Börja med att syra rödlöken. Blanda ättika, socker, en nypa salt och vatten i en liten kastrull. Värm upp så kristallerna löser sig. Låt lagen svalna


3) Skiva rödlöken tunt och lägg ner i lagen. Ställ in kastrullen i kylen.


4) Nu är det dags att rosta löken. Skiva 2 st gullökar i 0,5 cm tjocka skivor. Värm upp en stekpanna med smör och olja. När smöret tystnat är det rätt temperatur. Släng i all skivad gullök och fräs snabbt 20-30 sekunder. Sänk sedan värmen till låg medeltemperatur, jag hade 3/9. Strö en nypa socker över löken och låt löken bli mörkt rostad och fin krispighet, tar ca 15 min. Sedan lägger du upp den på en bit hushållspapper så den får rinna av.


5) Blanda majonäsen och Srirachasåsen i en liten skål.


6) Finhacka den soltorkade tomaten, gullöken och vitlöksklyftan.


7) Blanda dijonsenap och honung.


8) Strimla salladen.


9) Nu till färsen. Blanda alla ingredienser i en bunke; färs, ägg, ketchup, den hackade soltorkade tomaten, honungssenapen, lökhacket, en nypa socker och worcestershiresås. Salta och peppra. Blanda ordentligt med händerna. - Get in there! Låt smeten vila 15-20 min. Skulle den bli för lös, kan du ha i några matskedar ströbröd för att binda ihop smeten.


10) Dela brödet och lägg in det i ugnen.


11) Värm upp en stekpanna och ha i en klick smör och olja. Dela upp smeten i lagom stora bollar. Lägg ner i den heta panna och platta ut dem. Stek 2-3 min och vänd på burgarna.


12) Lägg på en skiva cheddarost på den färdigstekta ytan på varje burgare. Stek ytterligare 2-3 min. Lyft sedan av burgarna och låt dem vila under tiden som du monterar hamburgarna.


13) Smeta ut chilimajonäs på bottenbrödet. Lägg på sallad, sedan lite av den syrade rödöken. Sprid ut den så man får lite lök i varje tugga. Därefter lägger du på burgaren med ost, och lite ketchup på osten. Avsluta med rejält med rostad lök och till sist toppbrödet.


Servera med en iskall öl. - Sweet mother of God. 


- Släng dig i väggen Jureskog, denna burgaren är värd att "dyrka" ;)