
Ingredienser
- 400 g Laxfilé (Urbenad med skinnet kvar)
- 1 st Morot
- 3 st Salladslök
- 1 st Kruka koriander
- 1 påse(ar) Salladsmix
- 1 st lime
- 4 msk Olivolja
- 25 g Smör
- Flingsalt
- 25 g Smör, till stekning
- 1 dl Vatten
- Matolja, till stekning
- Sås:
- 1 st Vitlöksklyfta
- 0,5 dl Socker
- 0,7 dl Japansk soja
- 0,5 dl Vatten
- 1 msk Risvinäger
- 0,5 msk Färsk riven ingefära
- 1 tsk Majsstärkelse
Gör så här:
Vi äter alldeles för lite fisk. Att äta mer fisk är både bra för kroppen och miljön, men många är rädda för att laga fisk. Det beror mest på att man är ovan och att fisken kräver lite mer varsam hantering, eftersom fibrerna är korta och proteinet lätt faller sönder vid för hög värme. Enda sättet att bli trygg i att laga fisk är att laga det lite oftare. Ofta litar man för mycket på receptets temperatur- och tidsangivelse, så med lite övning ser du när fisken är klar. En annan väldigt bra fördel med fisk är att det går så fort att tillaga.
Detta receptet tar inte mer än 20 min efter lite övning. Visst kan man köpa färdig Teriyakisås, med alla E-ämnen inkluderade, men ingen har så bråttom att man inte hinner göra egen, på 5 min.
- Börja med att salta laxen ordentligt, låt den sedan vila medan du fixar såsen
- Skala och riv vitlöken
- Blanda alla ingredienser till såsen i en liten kastrull, koka upp och rör om lite under tiden. Sänk värmen och låt den reducera under tiden som du färdigställer resten av rätten.
- Lägg smöret i pannan med matolja i en het traktörpanna, som det finns lock till.
- När smöret tystnat lägger du i laxen, med skinnsidan nedåt. Sänk värmen till medelvärme
- Ös laxen med smör.och oljeblandningen
- Slå på vatten så det täcker botten, ca 1 dl, lägg på locket så att ångan stannar kvar i pannan. Jag har IKEAS traktörpanna med glaslock, så man ser när fisken är klar. Det tar ca 4-5 min. Man ser när fisken är ljust rosa och köttet ser fast ut.
- Skär upp sallad, skala moroten och skiva den tunt med potatisskalare.
- Blanda salladen och moroten. Pressa en halv lime över och riv zest över salladen. Blanda med lite olja och flingsalt
- Hacka koriander och snitta salladslöken i tunna slantar
- Dra av pannan med lax och teriyakisåsen från värmen, låt locket vara kvar över laxen.
- Rosta sesamfrön i en torr panna. Håll koll så de inte bränns, de knäpper när de är klara.
- Lägg upp salladen på ett fat, lägg laxen på salladen. Skeda över sås så den täcker laxen. Strö över koriander, salladslök och sesamfrön. Pressa lite lime över.
Ta varsin gaffel och hugg i, gärna med en kall öl!