Short, Brown & Cooking

Jamjam's risgrynsgröt

Föregående Nästa
grot-2.JPG
Detta är min äldsta dotters favoritgröt - tomtegröt, direkt från Nordpolen! Skämt o sido ett mycket bra grundrecept på julens risgrynsgröt som även gör sig riktigt bra till Ris a la Malta som är ett perfekt mellanmål till både små som vuxna.

Ingredienser

  • 1 msk Smör
  • 1,5 dl Grötris
  • 3 dl Vatten
  • 4 dl Mjölk, standard (3%)
  • 3 dl Vispgrädde (40%)
  • 0,5 tsk Salt
  • 2 st Kanelstänger
  • 2 msk Socker

Gör så här:

Min äldsta dotter älskar risgrynsgröt, speciellt denna. Den är inte världens nyttigaste, men den är världens godaste och det är ju bara jul en gång om året. Följer du receptet kommer det garanterat inte bränna fast!


Ta fram en tjockbottnad kastrull.


Smält smöret och häll sedan i riset. Rör om och blanda.


Häll sedan i vatten och salt. Koka upp, sedan sänker du värmen så det sjuder på svag värme under lock i 10 min. Jag kör på 2-3:an av 9. Rör om lite med jämna mellanrum.


Häll i mjölk-grädden, kanel och sockret. Koka upp under omrörning, sänk sedan värmen så det återigen sjuder på svag värme. Kokar det är det stor risk att det både kokar över och att det bränner, vilket förstör hela gröten. Låt gröten sjuda och svälla i ca 60 min. Rör om lite med jämna mellanrum ca 


Om gröten är för lös i konsistens efter 60 min, låt den bara puttra vidare 10 min i taget. Men ha lite koll på den.


- Alla älskar denna gröt!

Tips

Man kan byta ut och bara ta mjölk istället för grädde om man vill ha den lite smalare. Eller så kan man ta upp till hälften grädde om man är lite mer gottegris.