Frasiga, gyllene raggmunkarna serverade tillsammans med krispigt sidfläsk, rårörda lingon och krämig Smetana.
Ingredienser
- 800 g Potatis, fast sort
- 2 dl Vetemjöl
- 1 tsk Salt
- 4 dl Mjölk, standard
- 1 st Ägg
- 600 g Skivat rimmat sidfläsk
- Smör & olja till stekning
- Tillbehör:
- 5 dl Lingon
- 2 dl Strösocker
- 4 msk Smetana eller Créme Fraiche
Gör så här:
Inför sommaren tänkte vi ha en "konsumtionsfri månad". Det innebär att man håller lite mer i plånboken. Så efter att rotat igenom kylskåpet insåg jag att det blev raggmunk på menyn. - Det här var det godaste vi någonsin ätit, sa tjejerna. Ganska bra betyg tycker jag. Av potatisskalet gjorde jag chips.
- Skala potatisen.
- Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet i en bunke. Vispa ner resten av mjölken samt ägget.
- Stek fläsket i en stekpanna och håll det varmt, typ i ugnen på 70-80 grader. Spara flottet till stekningen av raggmunkarna.
- Riv potatisen grovt och lägg direkt ner i äggsmeten. Jag körde dem i min matberedare, sjukt smidigt.
- Fräs lite smör i stekpannan med fläskflottet och klicka i lite smet. Jag använde en soppslev Beräkna cirka 1/2-1 dl smet per raggmunk.
- Bred ut varje raggmunk med en stekspade och stek dem på medelvärme någon minut på varje sida så att de blir gyllenbruna och krispiga. De ska stekas i mycket fett och smör 😉. Så ser det torrt ut, fyll på med lite mer smör och olja.
- Rårörda lingon: Lägg lingon och strösocker i en skål och rör tills bären är mosiga och sockret lösts. Sylten håller ett par veckor i kylen.
- Servera raggmunkarna med fläsket och rårörda lingon (funkar med lingonsylt också). Vill du lyxa till det extra kan du lägga med en klick Smetana eller créme fraiche. Typ lika enkelt som pannkakor! Ungarna kommer älska det.