
Ingredienser
- 400 g Torsk
- 400 g Savoykål (ca 1/2 huvud)
- 2 st Gullök, små
- 1 st Koriander, hel kruka
- 1,5 klyfta(or) Vitlök
- 2 st Chilifrukt, röd
- 2 st Limefrukter
- 2 st Rödlök
- 1 dl Ättika (12%)
- 2 dl Socker
- 3 dl Vatten
- 3 dl Hellman's majonäs
- 3 msk Sriracha chili sås
- 3 ml Olivolja
- Mjöl till panering
- Panko till panering
- 2 st Ägg
- 2 st Avocado
- Flingsalt
- Svartpeppar från kvarn
- Tortillabröd
Gör så här:
Börja med att syra rödlöken i en 1-2-3 lag. Typ den enda lagen man någonsin behöver (ska) kunna för inläggning. Det är 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten. Sedan tycker jag man gott kan dra några varv med pepparkvarnen också. Sedan är det bara att röra tills sockret lösts upp och slänga i vad man nu vill syra. I detta fall rödlök. Älskar det!
Sedan är det bara att vända ner rödlöken i lagen och ställa det kallt, helst i ca 1h innan servering. Nu vidare till den syrliga salladen!
Ta loss blad för blad från Savoykålet och skär bort den tjocka stjälken på bladet. Det kan annars bli lite beskt, speciellt eftersom det inte ska tillagas utan ätas så som vår herre skapat det. Sedan strimlar man kålet och löken i tunna fina strimlor och lägger det i en skål.
Dela chilifrukten på mitten, ta en tesked och skrapa ur kärnorna och hacka den sedan. Den åker ner tillsammans med löken och kålet. Nu ska du riva vitlöksklyftorna alternativt tar du bara en klyfta och river för att blanda i salladen. Jag föreslår att du börjar med en först för att se så det inte blir för starkt.
Ta ett rivjärn och riv zest från limefrukten över kålblandningen. Dela sedan limen och pressa all saft över blandningen. Häll över 3 msk olivolja, jag hade en variant som var smaksatt med citron. Avsluta sedan med några nypor flingsalt och några varv på pepparkvarnen. Blanda allt med händerna och smaka av!
Chilimajonäsen kan nog inte klassas som ett recept, om man inte vill göra majonäsen från grunden såklart. Men det fanns det inte tid för idag. Det är bara att röra ihop majonäs tillsammans med Sriracha chili sås, jag hade typ 2-3 msk till 3 dl majonäs. Det beror på hur mycket hetta man vill ha, det är bara att smaka av efter eget tycke.
Så till huvudnumret, fisken. Torka av den med hushållspapper och skär den i ojämna bitar. Det ser lite trevligare ut med variation på fisken tycker jag. Salta dem.
Vispa äggen i en skål, Pankon i en annan och häll upp mjölet i ytterligare en skål. Ett tips är att använda lite större plastburkar, typ som man har matlådor i. Några med lite högre kant, så blir det inte så grisigt i köket. Sedan vänder du fiskbitarna i mjölet först, därefter äggen och till sist i Panko.
Hetta upp en panna på medel-hög värme och häl i olja, lägg i fiskbitarna. Inte alla på en gång utan ta några i taget. Vänd på dem när de är gyllenbruna, typ 1-2 min på varje sida. Det beror lite på hur tjocka bitarna är. De ska se oemotståndliga, gyllen och krispiga ut! Servera dem direkt när de är klara.
Skär upp avocadon, hacka lite chili över och pressa lite lime saft över.
Ställ upp mitt på bordet så att alla når. Dimma ljuset och ta fram ett gäng kalla öl ur kylen.
Taco-time!