Short, Brown & Cooking

Mjölksyrade grönsaker

Föregående Nästa
mjölk-syrade-grönsaker.png
Ett superenkelt sätt att konservera grönsaker till höstens grytor och stekar. - Men även toppen till grillat!

Ingredienser

  • Grönsaker:
  • 2 st Morötter
  • 1 st Broccoli
  • 1 st Blomkålshuvud, litet
  • 1 st Gurka
  • 1 st Rödlök
  • 2 st Vitlöksklyftor
  • 2 st Palsternacka
  • Lag:
  • 1 l vatten
  • 1 msk salt (jodfritt)

Gör så här:

Tillagning ca 1 månad


Detta är löjligt enkelt och fungerar jättebra att göra tillsammans hela familjen. Alltför ofta finns det några morötter, lite blomkål, broccoli, lök etc som ligger kvar längst ner i kylskåpet. Ofta tills de möglar och man slänger dem. Då kan man mjölksyra dem istället, så håller de mycket längre. En oöppnad burk håller sig upp till ett helt år! Det kan vara smart att fördela det på fler mindre burkar istället för en stor. Om ni inte verkligen älskar syrade grönsaker eller ska ha en stor fest. Alla typer av grönsaker kan syras, så man behöver absolut inte följa mitt recept, utan ta det som finns!



  1. Börja med att hacka ner grönsakerna i bitar

  2. Ta lite drygt 1 msk salt (jodfritt) per 1 litervatten. Rör ut så saltet löses upp.

  3. Blanda runt grönsakerna och fyll burkarna. 

  4. Slå över saltvattnet och stäng burkarna, lämna ca 2 cm upptill så det inte pyser över när det börjar jäsa.


 


JÄSNINGSPROCESS



  1. Låt de stå 1-3 dagar i rumstemperatur. Öppna burkarna och lätta på trycket 1-2 gånger per dag. Var inte orolig om det luktar lite funky. Det betyder att jäsningsprocessen kickat igång!

  2. Fyll på med saltvatten (1 msk/1 liter) om vätskenivån sjunkit för mycket.


Efter bara ett par dagar är grönsakerna lätt syrade, fyllda med nyttiga bakterier. Men de har ännu inte nått sin fulla mognad i smaker.


 


MOGNAD



  1. Hur länge de ska stå är beror lite på personlig smak och referens, men börja med 1-2 veckor i rumstemperatur. 

  2. Därefter förvaras de i kylskåpet. 

  3. Smaken blir bättre ju längre de får stå. En oöppnad burk håller i upp till 1 år.


Testa även

Tips

  • Tänk på att använda rena redskap och burkar.
  • Sterilisera gärna burkarna.
  • Burkarna måste vara täta och inte släppa in syre