Short, Brown & Cooking

Krämig svamppasta med ricotta & rostade valnötter

Föregående Nästa
IMG_6535.jpg
Gillar du Carbonara kommer du gilla denna rätt också. Kanske till och med bättre!

Ingredienser

  • 2 st Schalottenlök
  • 3 klyfta(or) Vitlök
  • 2 st Chilifrukter
  • 250 g Ricottaost
  • 1 dl Valnötter
  • 1 knippe Basilika
  • 2 msk Honung
  • 1 st Citron
  • 3 dl Crème Fraîche
  • 30 g Kantareller (torkad)
  • 1,5 dl Rött vin
  • 300 g Parmesanost
  • Deg:
  • 5 dl Durumvete
  • 4 st Ägg
  • 2 msk Olivolja
  • 1 tsk Salt

Gör så här:

Denna rätten har internt döpts till "Pappa, Miriam & Billies Specialpasta!". Självklart kan du köpa torkad pasta i butiken att använda, men den är ju som sagt torkad.


 


Pastadegen


Börja med att göra pastadegen, den ska vila i kylen i 30 min nämligen.


Häll ut mjölet på ett bakbord och forma en krater i mitten. 


I kratern knäcker du sedan äggen, häller på oljan och saltet.


Sedan börjar du utifrån och skopar över mjöl så du blandar mjölet med vätskan.


Det kan verka väldigt torrt i början, men ge inte upp, den kommer gå ihop till en mjuk och elastisk deg. 


Skulle du mot all förmodan ändå inte få ihop den, så addera lite vatten. Ta max en tesked åt gången!


När du fått ihop den så knåda i ca 10 min. Du kommer märka när den är klar, för den känns mjuk, varm och smidig.


Sno in den i plastfolie, så det är riktigt tätt och lägg in den i kylen i ca 30 min. Den kan ligga där tills du ska börja tillaga den. Ta bara ut den så den hinner bli rumstempererad.


 


Fyllning


Finhacka, vitlök, schalottenlök och chilin. Försök få det riktigt finhackat eftersom de inte har så mycket plats i raviolin. 


Hacka sedan valnötterna, men de behöver inte vara finhackade. De ska ge både smak och textur.


Fräs på vitlök, schalottenlök och chili i en stekpanna.


Krossa svampen med händerna och strö den över lök-och chiliblandningen. Släng i en matsked smör, salta och peppra lite.


Häll i vinet och sänk värmen till medel, så ingredienserna får suga åt sig vinet i ca 3-5 minuter.


Torrosta valnötterna. Håll koll så de inte blir brända


Nu ska nötter, crème fraîche och lökblandningen blandas i pannan. Hacka upp hälften av basilikan och ha i röran och ringla över honung. Rör och låt allt koka ihop i 5 min på medelhög värme.


 


Pasta


Dela degen i fyra delar. Börja göra långa plattor med din pastamaskin. Jag körde ner till 5:an.


Gör sedan den typ av spagetti du vill ha i maskinen.


Koka pastan i väl saltat vatten i 3 minuter


Häll av den och låt vattnet ånga av.


 


Montera rätten


Häll tillbaka pastan i kastrullen.


Häll över blandningen från stekpannan. Rör om.


Stjälp i Ricottaosten tillsammans med allt i kastrullen. Rör om.


Nu häller du upp allt på ett vackert fat, river ordentligt med parmesan och strör över. 


Garnera med basilika, riv över citronzest från hela citronen och pressa knappt hälften ur en halv citron.


Strö över flingsalt och dra några varv på pepparkvarnen.


 


Voilá!

Tips

Skulle du få över röra från mitt Raviolirecept, så fungerar detta receptet att bygga vidare på. Det är i grunden samma recept, på så sätt slipper du slänga mat!