Short, Brown & Cooking

Het gyllene asiatisk morotssoppa

Föregående Nästa
soppa-2.JPG
Nu när hösten ruvar runt hörnet kan det vara gott att värma sig med min heta och gyllene asiatiska morotssoppa. Den är fylligt krämig och ger en värmande, frisk eftersmak av chili, ingefära och lime.

Ingredienser

  • 2 st Potatis
  • 1 st Gullök
  • 2 klyfta(or) Vitlök
  • 1 st Chilifrukt, röd
  • 1,5 dl Grädde
  • 4 msk Crème Fraîche
  • 1 msk Vitvinsvinäger
  • 0,5 msk Gurkmeja
  • 1 krm Cayennepeppar
  • 1 tumme stor färsk ingefära
  • Olivolja
  • 1 st Limefrukt
  • 6 dl Kräft/räkfond, hemlagad
  • 1 msk Smör
  • Flingsalt
  • Tillbehör:
  • 5 st Brödskivor

Gör så här:

Har du ingen hemlagad skaldjursfond så börja med det. Det går säkert att ersätta med färdigproducerad, men jag kan inte garantera en god smak då. Skulle du ändå använda dig av köpt fond, så använd den på flaska i alla fall.


 


1) Skala potatis, morötter och lökarna.


2) Grovhacka ner allt i jämnstora bitar, ca 2 cm stora. Vitlöken finhackas. Dela chilin på mitten och ta bort halva kärnhuset. Finhacka chili.


3) Skala ingefäran och riv den.


4) Skvätt i någon matsked olivolja och klicka i smör. När smöret tystnat är det rätt värme.


5) Skicka i alla grönsaker tillsammans med ingefära, chili, gurkmeja och cayennepeppar. Salta och rör om. Låt det få färg och fräsa på hög medelvärme.


6) Häll i vinäger och rör om.


7) Häll i fonden och lägg på ett lock. Låt det koka tills grönsakerna är mjuka, ca 15-20 min


8) Mixa soppan slät med en mixerstav.


9) Blanda i grädde och pressa i juicen från limefrukten. Fortsätt mixa några sekunder till så soppan blir fluffig


10) Ställ kastrullen på plattan igen och värm upp - utan att den kokar!


11) Under tiden skärs brödet i fina stavar och steks i smör, salt och svartpeppar i en panna.


12) Portionera upp soppan, lägg i ett ägg av créme fraîche (forma med två matskedar som du håller under varmt vatten) och garnera med lite färskriven morot.


13) Servera med smörstekta brödstavar.