Klassiker som mättar och värmer både magen och plånboken i höstmörkret.
Ingredienser
- 3 st Gullök, tunt skivad
- 2 klyfta(or) Vitlök, tunt skiva
- 2 st Potatis, tunt skivad
- 0,5 dl Olivolja
- 25 g Smör
- 2 dl Vitt vin
- 5 dl Hönsbuljong
- 1 msk Vitvinsvinäger
- 1 st Lagerblad
- 1 tsk Socker
- Salt
- Peppar
- 4 skiva(or) Dagsgammalt lantbröd
- 200 g Riven, lagrad ost
- 1 knippe Färsk timjan
- Rostad lök
Gör så här:
- Sätt ugnen på grill 200° och ta fram en tjockbottnad kastrull.
- Skala gullök, vitlök och potatis
- Hyvla dem tunna med mandolin eller skär dem tunna med en kniv.
- Fräs gullök, vitlök och potatis i oljan och smörkt tills löken ärmjuk och glansig.
- Tillsätt vin, fond, socker, lagerblad och vinäger.
- Bind ihop en knippe timjan och lägg ner den i soppan tillsammans med lagerbladet.
- Låt det puttra tills allt är mjukt (ca 15 min)
- Rosta brödet och riv osten
- När soppan är klar, fördela den i fyra ugnsfasta skålar.
- Lägg de rostade brödskivorna på soppan och toppa rikligt med ost. Smula över fetaosten.
- Ställ in dem överst i ugnen och gratinera dem tills osten fått en gylle färg.
- Toppa med rostad lök och några kvistar timjan. Servera direkt.