
Ingredienser
- 1,5 kg Fläsklägg, rimmad med ben
- 1 st Morot
- 1 st Gullök
- 2 st Lagerblad
- 20 st Kryddpeppar, hel
- Puré:
- 1 kg Kålrot
- 3 st Morrötter
- 6 st Potatis
- 1 tsk Smör
- 1 msk Ljus sirap
- Salt
- Svartpeppar från kvarn
- Tillbehör:
- Riktigt god grovkornig senap
- Bladpersilja
Gör så här:
Fläsklägg med rotmos är en sån där rätt som man tänker att bara Pelikan eller kvarnen har kvar på menyn. Men det är busenkelt, gott och billigt att göra själv! Fläsklägg är en så där del som börjar glömmas bort, vilket gör att det är en ganska billig styckningsdel. Det tar lite tid, men som sagt är väldigt enkelt och faktiskt inte så värst onyttigt heller!
1. Börja med att skölja av köttet under kallt vatten. Dela det sedan och lägg i en stor kastrull så det kan täckas helt med vatten.
2. Koka upp och skumma av ordentligt. Sedan skalar du lök och morot, skär i grova bitar och tillsätter i grytan tillsammans med lagerblad och kryddpepparkorn. Sänk värmen och låt småputtra i 2 timmar.
3. Skala kålroten, morötter och grovhacka dem. Lägg dem i en kastrull och häll sila över spadet från fläsklägget. Spara lite som fläsklägget kan värmas upp i.
4. Koka kålrot och morötter i 30 min. Under tiden skalar du och grovhackar potatisen. Efter 30 min åker potatisen i tillsammans med kålrot och morötter. Koka i ytterligare 15 min.
5. Häll av vattnet från kålrot, morötter och potatisen. Spara lite om du ev vill späda moset. Mosa med en mosstamp, gaffel slev eller liknande.
6. Vispa med en elvisp till önskad konsistens, men inte för mycket, man vill ha det lite klumpigt! Häll i sirap, en klick smör och smaka av med salt och peppar.
7. Värm på fläsklägget igen och servera med en rejäl klick senap och toppa med persilja.
Testa även;