Ingredienser
- 500 g Vit fiskfilé (t ex sej, torsk eller kolja)
- 0,5 st Isbergssallad, normalstort
- 4 skiva(or) Formfranska
- Smör att steka i
- Flingsalt
- Svartpeppar från kvarn
- 0,5 st Citron
- 2 dl Ströbröd
- 1 dl Vetemjöl
- 2 st Ägg
- Matolja till stekning
- Puré:
- 500 g Frysta gröna ärtor
- 1 st Potatis, kokt
- 1 st Bananschalottenlök, stor
- 0,5 dl Grädde
- 1 tsk Sherryvinäger, eller annan mild vinäger
- Sås:
- 1,5 dl Majonäs
- 1,5 dl Créme Fraiche
- 1,5 dl Picklade grönsaker
- Topping:
- 1 näve(ar) Koriander
Gör så här:
Denna rätt är väldigt enkel och hela familjen kan hjälpas åt. Stora som små kan hacka, röra och panera. Jag garanterar att alla kommer uppskatta maten!
1. Skala potatisen och dela den i fyra delar, så kokar den klart snabbare.
2. Finhacka schalottenlöken. Häll olja och smör i en stekpanna och stek löken. först på medelvärme, sedan skvätter du i vinäger och sänker värmen till låg värme (3/9) och låter den karamelliseras långsamt.
3. Dela fisken i lagom "burgarstorlek". Torka sedan av den med lite hushållspapper.
4. Häll upp mjöl och ströbröd på tallrikar eller i fat med höga kanter. Knäck äggen i fat/djup tallrik och slå sönder dem med en gaffel. Om du vill kan du smaksätta ströbrödet med lite salt och peppar.
5. Vänd fisken i mjölet, så den täcks ordentligt, sedan ner i ägg och sedan vänds den i ströbröd. Se till att det blir ordentligt med ströbröd så den täcks ordentligt! Man vill ha mycket ströbröd.
6. Häll 2-3 msk olja och klicka i rejält med smör, ca 20-25 gram, i en varm panna. När smöret tystnat sänker du värmen något (ca 7/9) och lägger i fisken. Stek den 2-3 min på varje sida, beroende på hur tjock den är, men när den är gyllenbrun vänder du på filéerna. Snurra pannan och ös smöret över fisken. När du är klar så skölj inte ur pannan utan ställ den bara åt sidan.
7. Häll i de frusna ärtorna i vattnet med potatisen och låt de värmas upp i några minuter.
8. Sedan häller du av vattnet. Mixa ärtor, potatis, grädde och lök med mixerstav. Smaka av med salt och peppar.
9. Skär kanterna av brödet och stek det i samma panna som du stekt fisken i. Addera mer smör och olja om den är för torr.
10. Finhacka de picklade grönsakerna. Blanda majonäs, crème fraiche och grönsakshacket i en bunke och rör om. Smaka av med salt och peppar.
11. Lägg upp brödet, smeta ut rikligt med ärtpuré. Lägg på sallad, sedan de gyllene fiskfiléerna. Avsluta med en rejäl klick remouladsås på varje fisk och toppa med lite koriander. Skär citronen i fyra delar och lägg på tallriken om man vill ha mer syra på fisken.
- Busenkel garanterad succé för hela familjen!
Testa även;