Short, Brown & Cooking

Fetaostfyllda lammfärsburgare med söt salsasås

Föregående Nästa
bild.jpg
En somrigt fräsch burgare för ljumma kvällar med goda vänner.

Ingredienser

  • 500 g Lammfärs
  • 3 klyfta(or) Vitlök
  • 1 st Gullök
  • 2 msk Dijonsenap
  • 1 msk Honung, flytande
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 2 själk(ar) Rosmarin
  • 0,5 st Citronzest
  • 0,5 st Citronsaft
  • Fyllning:
  • 150 g Fetaost
  • 1 msk Honung, flytande
  • 2 dl Crème Fraîche
  • Salt
  • Svartpeppar, från kvarn
  • 10 blad Färsk mynta
  • Socker
  • Sås:
  • 250 g Cocktailtomater
  • 2 st Schalottenlök
  • 2 klyfta(or) Vitlök
  • 1 msk Socker
  • 1 dl Rödvin
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1 msk Paprikapulver
  • 1 krm Vanlijsocker
  • Tillbehör:
  • 500 g Små delikatess potatisar
  • 2 klyfta(or) Vitlök
  • 25 g Smör
  • Olivolja
  • 1 själk(ar) Rosmarin

Gör så här:

Börja med att förkoka potatisen, oskalad i saltat vatten, i 15 min.


 


Tomatsåsen


Halvera tomaterna.


Hacka schalottenlök och vitlök


Häll lite olivolja i en kastrull och värm upp. Fräs löken i oljan.


Addera paprikapulvret, salt och svartpeppar.


Lägg i tomaterna och låt den fräsa med en stund.


Strö över sockret och vanlijsocker. Låt det smälta samman med innehållet i grytan.


Häll i vinet och sänk värmen så det får småputtra och reducera i ca 20 min.


 


Potatis


Häll av vattnet och låt potatisen ånga av.


Häll olivolja och smöret i en panna med höga kanter.


Krossa vitlöken med handen och lägg i tillsammans med olja och smör. Släng i en kvist rosmarin.


Låt oljan få lite smak av vitlök och rosmarin innan du lägger i potatisen.


Sänk värmen så den kan stekas i lugnt tempo, ca 20 min.


Den ska få ett gott segt, gyllenbrunt skal. Men en mjuk och krämig kärna.


 


Färsen


Lägg färsen i sen bunke.


Skala och hacka lök och vitlök, lägg ner i bunken.


Blanda senap och honung i en mindre skål och häll sedan ner i den större bunken tillsammans med färsen och löken.


Hacka rosmarinen och häll i bunken.


Riv zest från en halv citron och pressa ca 1/3 av citronsaften över bunken.


Salta och peppra.


Blanda samman allt med händerna.


Nu börjar det dofta ljuvligt om din färs och!


 


Fyllning


Smula fetaosten i en bunke.


Häll i honungen.


Rör runt så det blandas.


Häll i crème fraîche.


Rör om.


Hacka myntan och rör i den.


Smaka av med lite socker.


 


Forma burgare


Börja med att dela smeten i fyra delar.


Forma varje del till runda bollar.


Tryck ner ett finger mitt i bollen, men inte ända ner till botten.


Börja skapa en "grotta" och forma en burgare.


Fyll den urgröpta burgaren med den goda fetaostfyllningen, men inte ända upp. Du vill kunna stänga hålet i burgaren med, så ostblandningen inte rinner ur. All fetaostfyllning kommer inte gå åt, utan ska användas till att dressa burgaren sen.


Förslut burgarna och stek dem ca 3-4 min på varje sida.


Häll upp potatisarna i en skål och diska ur stekpannan, använd den till att rosta brödet i.


 


Montering


Bred dijonsenap på botten brödet.


Bred ut en rejäl klick av återstående ostblandning.


Lägg på sallad, jag hade på sallad med honungsvinägrett. Recept på dressing hittar ni här.


Lägg på burgaren.


Häll över rikligt av tomatsalsan.


 


Serveras med ett gott, lätt rödvin eller iskall öl. Men framför allt: Goda vänners lag.


Passar till;