Världens mest krispiga och saftiga kyckling!
Ingredienser
- 1 kg Kycklingklubbor
- 1,5 l Olja till fritering
- 1 kruka Koriander
- 1 näve(ar) Bladpersilja
- Marinad:
- 5 dl Mjölk, röd
- 2 msk Vinäger
- 1 msk Chiliflakes
- 1 msk Srirachasås
- 1 msk Paprikapulver
- 2 tsk Vitlökssalt
- 1 tsk Kanel
- 2 tsk Ingefära, torkad
- Topping:
- 4 dl Vetemjöl
- 1 dl Maizenamjöl
- 2 dl Pankobröd, asiatiskt ströbröd
- 2 msk Chiliflakes
- 2 tsk Vitlökspulver
- 1 msk Paprikapulver
- 2 tsk Salt
- 1 msk Svartpeppar
- 2 tsk Bakpulver
- Sås:
- 3 msk Japansk soja
- 3 msk Ketchup
- 10 st Torkade aprikoser
- 2 msk Muscovadosocker, eller farinsocker
- 1,5 tsk Worcestershiresås
- 1,5 dl Rödvin
- 1 tsk Kanel
- 1 msk Röd vinbärsgelé
- 1 msk Chiliflakes
- 0,5 st Pressad citron
- Tillbehör:
- 0,5 st Pak Choi
- 1 påse(ar) Blandsallad
- 1 paket Glasnudlar
- 0,5 st Gurka
- 0,5 st Rödlök
- Dressing:
- 1 st Limefrukt
- 2 msk Fisksås
- 2 st Vitlöksklyfta, finriven
- 1 msk Rapsolja
- 1 st Röd chilifrukt
- 1 tumstor bit färsk ingefära, finriven
- 0,5 msk Japansk soja
- 0,5 msk Socker
Gör så här:
Det finns ingen som inte kommer gilla denna frasiga och saftiga kycklingen med sötsur och fruktig sås ringlad över. Servera den med en sallad eller bara som den är med en iskall öl.
Helst ska kycklingen marinera i 1 dygn, men minst 4 timmar i alla fall. Så det kräver lite meck och planering. Men det är det väl värt.
- Sätt ugnen på 190°C
- Börja med att snitta kycklingen så marinaden kan tränga in i köttet. Lägg typ tre snitt på tvärsan över kycklingklubborna.
- Buttermilk är något som är ganska vanligt i amerikanska recept, men här finns det inte. Det är dock superlätt att göra. Häll upp mjölken och blanda i vinägern. Låt stå i ca 10 min. - Done!
- Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och slå den över den täckte kycklingen. Se till att alla klubbor är helt täckta, skulle det behövas så slå på lite mer mjölk i så fall. Låt stå i 1 dygn i kylen, eller i alla fall minst 4 timmar.
- Blanda ihop alla ingredienser som står under "Topping" i en djup skål.
- Häll upp oljan i en wokpanna, eller vid kastrull. Oljan ska ha temperatur på ca 170°C. Testa med att slänga i en liten brödbit. Börjar den bubbla är det good to go!
- Ta upp en kycklingklubba ur marinaden och rulla runt den i paneringen. Doppa den sedan igen i marinaden, så alla sidor täcks. Rulla den sedan ytterligare en gång i paneringen. Sedan läggs den försiktigt ned i oljan. Upprepa med samtliga kyckling klubbor, se till att inte ha för många på en gång i oljan, då sänks temperaturen. Beroende på hur mycket olja som är i pannan kan det behövas att vända på kycklingen efter några minuter. Den ska var krispig och gyllenbrun när den är klar.
- Lägg de gyllene klubborna på ett galler och sätt in i ugnen på 190°C i ca 30 min.
Under tiden fixar du såsen!
- Skiva aprikosen och blanda alla ingredienser i en kastrull.
- Koka upp under omrörning och sänk sedan värmen till medeltemperatur för att låta såsen reducera.
- Efter 10 min, sänk ytterligare temperaturen och låt den stå och puttra tills kycklingen är klar.
Till sist nudelsallad
- Koka upp vatten, dra av kastrullen från plattan och lägg i nudlarna. Låt dem ligga i ca 1-1,5 min innan de hälls av och spolas under kallt vatten.
- Klipp nudlarna i ca 6-7 cm bitar. Det är inte så noga, men mest så det inte bara blir en klump av allt.
- Skär upp salladen, gurkan i sneddade stavar och rödlöken i tunna båtar.
- Skär chilin i tunna skivor, för mildare dressing kan man kärna ur den först.
- Blanda chili med övriga ingredienser till dressingen i en liten skå brevid.
- Blada av persilja och koriander och blanda med salladen, spara lite till garnering.
- Skeda över dressingen över salladen. Hur mycket dressing du vill ha får du smaka av, så ta lite i taget. Blanda runt med händerna och lägg sedan upp på ett fat.
När kycklingen är klar, lägg den på salladsbädden och ringla över den sötsura aprikossåsen. Resterande av såsen kan användas till dip. Strö över resterande koriander och persilja.
Servera genast med en iskall Singha!