Short, Brown & Cooking

Bookmaker toast med senapsmajonäs & karamelliserad lök

Föregående Nästa
foodfolder-bookmaker-toast
En riktig klassiker som kompletterar en iskall öl.

Ingredienser

  • 2 st Ciabattabröd
  • 180 g Ryggbiff, eller annat nötkött i kotlett
  • 6 st Cocktailtomater
  • 2 st Salladsblad
  • 1 st Gullök
  • 1 st Citron
  • Flingsalt
  • Svartpeppar från kvarn
  • 50 g Smör
  • 3 klyfta(or) Vitlök
  • Olivolja
  • 1,5 dl Majonäs
  • 2 tsk Dijonsenap
  • 3 tsk Socker
  • 2 tsk Senapspulver
  • 100 g Färsk pepparrot
  • 2 st Äggulor

Gör så här:

I går vid dagishämtningen fick vi sällskap av en av mammorna, Helene. Hon frågade mig om hur man lagade en Bookmaker Toast. Jag hade aldrig gjort det tidigare, men tack vare Helene är jag nu en erfarenhet rikare! Så det blev "Helene's Bookmaker toast med senapsmajonäs & karamelliserad lök".


Här är det viktigt att förbereda sig, så mise en place är ett måste. Så hacka, riv och preppa i små skålar helt enkelt. I övrigt är det en ganska enkel rätt, som tar ca 15-20 min bara. Se till att ha riktigt kall öl till.


 


Köttet


Se till att lägga fram köttet så det hinner bli rumstempererat. Salta och peppra.


 


Senapsmajonäs


Rör ihop majonäs, 2 tsk socker, senapspulver och dijonsenap. Vill du ha mer tryck i, så ökar du mängden senapspulver. Smaka av om du behöver söta den och addera i så fall socker. Senapspulvret kan ge en aningen besk smak, så den behöver rundas av med lite sötma.


 


Salladsblad


Skölj salladsbladen och låt dem torka på en bit hushållspapper.


 


Mise en place


Skala och skär löken i 1 cm tjocka ringar.


Riv pepparroten


Skär tomaterna i halvor


Krossa vitlöksklyftorna med sidan av en kniv


Mät upp 2 x 25g smör


 


Ciabatta


Dela brödet i halvor, som ett hamburgerbröd.


Värm upp en platta på medelhög värme. Jag hade 5/9.


Häll i ca 3 msk olivolja, 25 g smör, vitlöken och strö över lite flingsalt.


Lägg brödet med den skurna sidan nedåt så brödet kan suga upp de goda smakerna samtidigt som det rostas. Rör runt skivorna med jämna mellanrum så de får ordentligt med smak.


 


Köttet


Värm upp en stekpanna och stänk i olivolja. Lägg i köttet och stek ca 2-3 min på varje sida. När du vänder det första gången lägger du i 25 g smör och öser över köttet.


När köttet stekt klart låter du det vila på skärbrädan i ca 5-6 minuter. Häll inte ur steksaften ur pannan.


 


Karamelliserad lök


Under tiden köttet vilar steker du löken i samma panna. Efter några minuter, när de fått sotad yta, vänder du dem. Strö över 1 tsk socker och fortsätt steka några minuter.


Under tiden skär du köttet i ca 0,5 cm tjocka skivor.


 


Montering


Bred senapsmajonäsen på underdelen av det vitlöksrostade Ciabattabrödet.


Lägg på ett salladsblad.


Lägg på tomat.


Lägg på lök.


Lägg på kött.


Riv citron över köttet och pressa lite citronsaft över köttet.


Lägg på pepparrot på köttet och forma som en liten krater i pepparroten, här ska äggulan ligga. Snåla inte med pepparrot, det är den som ger karaktär till rätten.


Knäck äggen och separera äggulorna. Stjälp upp en äggula i pepparrotskratern och avsluta med lite svartpeppar från kvarnen.


Öppna en kall öl, sätt dig i solen och njut. - Instamoment!