Short, Brown & Cooking

Krämig bakad sötpotatis

Föregående Nästa
4C8E6743-3571-4709-8C8E-47A075E23FA2.jpeg
45219DE3-F5CB-4F84-B352-866B01483943.jpeg
Det tar lite tid, men är otroligt enkelt och gott! Något att laga tillsammans med barnen.

Ingredienser

  • 4 st Sötpotatis
  • Fyllning:
  • 300 g Fetaost
  • 0,5 dl Färskost, typ Philadelphiaost
  • 0,5 dl Crème Fraîche
  • 1 tsk Honung, flytande
  • 3 msk Persilja, hackad
  • 1 tsk Chiliflakes
  • Tillbehör:
  • Syrad rödlök
  • Gräslök
  • Flingsalt
  • Svartpeppar från kvarn
  • 1 st Citron
  • Olivolja
  • 2 st Vitlöksklyftor
  • 1 st Chilifrukt, röd

Gör så här:

Det enda negativa med detta recept är att det tar lite tid eftersom potatisen ska bakas i 1- 1,5 h. Men är man bara lite planerad, så kan alla laga detta krämiga, söta tilltugget. 


 



  1. Sätt ugnen på 200°C

  2. Lägg potatisarna i en ugnssäker form, ringla över olivolja.

  3. Krossa vitlöksklyftorna med sidan av kniven. Hacka chilin grovt. Salta och peppra. Gnid in potatisarna i vitlök-, chili- och oljeblandningen. 

  4. Ställ in på näst nedersta falsen och sätt tiden på 1h. 

  5. Mixa fetaost, färskost, honung och crème fraîche snabbt med en stavmixer. 

  6. Rör i chiliflakes och persilja. Dra några varv på pepparkvarnen

  7. Hacka gräslök

  8. Hacka hasselnötterna och rosta dem några minuter i en torr pannan tills de fått färg. Håll koll så de inte bränns. 

  9. När klockan ringer känn på potatisen med en potatissticka så den är mjuk rakt igenom. Om den inte är klar så låt den gå 15-30 min till. Jag körde mina i 1,5h.

  10. När potatisen är klar, ta ut dem och skär ett kryss i dem. Pressa ihop potatisen så den öppnar sig.

  11. Ta en matsked och klicka i en rejäl klick av crémen.

  12. Toppa med gräslök, rostade hasselnötter och syrad rödlök (recept finns här).

  13. Ringla olivolja och riv citronzest över potatisarna.


- Grab a spoon and dig in!