Det tar lite tid, men är otroligt enkelt och gott! Något att laga tillsammans med barnen.
Ingredienser
- 4 st Sötpotatis
- Fyllning:
- 300 g Fetaost
- 0,5 dl Färskost, typ Philadelphiaost
- 0,5 dl Crème Fraîche
- 1 tsk Honung, flytande
- 3 msk Persilja, hackad
- 1 tsk Chiliflakes
- Tillbehör:
- Syrad rödlök
- Gräslök
- Flingsalt
- Svartpeppar från kvarn
- 1 st Citron
- Olivolja
- 2 st Vitlöksklyftor
- 1 st Chilifrukt, röd
Gör så här:
Det enda negativa med detta recept är att det tar lite tid eftersom potatisen ska bakas i 1- 1,5 h. Men är man bara lite planerad, så kan alla laga detta krämiga, söta tilltugget.
- Sätt ugnen på 200°C
- Lägg potatisarna i en ugnssäker form, ringla över olivolja.
- Krossa vitlöksklyftorna med sidan av kniven. Hacka chilin grovt. Salta och peppra. Gnid in potatisarna i vitlök-, chili- och oljeblandningen.
- Ställ in på näst nedersta falsen och sätt tiden på 1h.
- Mixa fetaost, färskost, honung och crème fraîche snabbt med en stavmixer.
- Rör i chiliflakes och persilja. Dra några varv på pepparkvarnen
- Hacka gräslök
- Hacka hasselnötterna och rosta dem några minuter i en torr pannan tills de fått färg. Håll koll så de inte bränns.
- När klockan ringer känn på potatisen med en potatissticka så den är mjuk rakt igenom. Om den inte är klar så låt den gå 15-30 min till. Jag körde mina i 1,5h.
- När potatisen är klar, ta ut dem och skär ett kryss i dem. Pressa ihop potatisen så den öppnar sig.
- Ta en matsked och klicka i en rejäl klick av crémen.
- Toppa med gräslök, rostade hasselnötter och syrad rödlök (recept finns här).
- Ringla olivolja och riv citronzest över potatisarna.
- Grab a spoon and dig in!